(Cerca avançada )

At vero eos et accusamus et iusto odio dignissimos ducimus qui blanditiis.

Compartir

   
  • PREÀMBUL



    El Vet Aquí! d’enguany té l’objectiu de fomentar, al llarg dels seus dotze números, l’ús de la terminologia adequada en català, prenent com a exemple dotze termes d’àrees temàtiques molt diverses però que trobem representades a l’Administració: des del dret fins a l’esport, passant pel turisme, el medi ambient, l’economia o la informàtica, entre d’altres. Els continguts s’han elaborat partint de la informació que proporciona el Cercaterm.

     

     

  • LA TERMINOLOGIA, EN CATALÀ!



     

     

    Online o en línia?

     

    En català, la forma equivalent a l’anglesa online és en línia. Aquest terme fa referència als conceptes següents:

     

    • Que se sosté o es desenvolupa per mitjà d’Internet.
    • Dit del recurs que és controlat per un ordinador o per un sistema informàtic i amb el qual, mentre dura aquesta situació, es pot establir connexió operativa sense intervenció humana significativa. 

     

    Exemples

     

    {#emotions_dlg.cross} L’Optimot és un servei online que permet consultar de manera integrada diferents fonts d’informació lingüística, entre les quals hi ha el Diccionari de la llengua catalana de l’Institut d’Estudis Catalans.     

     

    {#emotions_dlg.tick} L’Optimot és un servei en línia que permet consultar de manera integrada diferents fonts d’informació lingüística, entre les quals hi ha el Diccionari de la llengua catalana de l’Institut d’Estudis Catalans.

     

    Com que el terme en català està prou implantat, no és necessari acompanyar-lo de la forma equivalent en anglès, escrita entre parèntesis i en cursiva.

     

    {#emotions_dlg.cross} L’Optimot és un servei en línia (online) que permet consultar de manera integrada diferents fonts d’informació lingüística, entre les quals hi ha el Diccionari de la llengua catalana de l’Institut d’Estudis Catalans.   

     

     

     

  • FOTOLAPSUS



    Aquí teniu el fotolapsus d’aquest mes:

     

     forma part del reduït nombre de paraules que encara porten accent diacrític. En aquest cas, amb l’accent diacrític distingim el substantiu (que fa referència a la ‘terminació del braç’) del possessiu àton ma, sinònim de la meva (per exemple, ma mare). Podeu consultar la resta de mots que porten accent diacrític a l’Ortografia catalana de l’Institut d’Estudis Catalans (OIEC).

    D’altra banda, la forma tlf. és inadequada per abreujar el mot telèfon. En aquest cas, les abreviatures adequades són t. o bé tel.

    Per tant, al fotolapsus hi hauria de dir «Botiga de segona mà [...] Tel. 872 98 36 50».

     

    Des d’aquesta secció us animem a fer-nos arribar fotografies d’incorreccions lingüístiques que detecteu en el vostre dia a dia. Ens les podeu enviar a l’adreça osl@ddgi.cat, i les publicarem en algun dels propers butlletins. Als qui ja ho heu fet, moltes gràcies per la vostra col·laboració!

     

     

  • INFORMACIÓ I ENLLAÇOS D'INTERÈS



    Us recordem que disposeu de la versió en línia de les obres normatives de referència de la llengua catalana:

    — Diccionari de la llengua catalana (DIEC2) 

    — Gramàtica de la llengua catalana (GIEC)

    — Gramàtica essencial de la llengua catalana (GEIEC)

    — Gramàtica bàsica i d’ús de la llengua catalana (GBU)

    — Ortografia catalana (OIEC)

    Si voleu ampliar els coneixements relatius a la terminologia en l’àmbit del llenguatge administratiu, podeu accedir al web del Llibre d’estil de la Diputació de Girona

    I, en relació amb l’àmbit específic de la contractació, podeu consultar la traducció al català del Vocabulari comú dels contractes públics (CPV), impulsada i elaborada pels Serveis Lingüístics de la corporació. Aquest recurs ofereix en llengua catalana les més de deu mil entrades elaborades per la Comissió Europea per establir un únic sistema de classificació dels contractes públics a tot Europa.

     

     

Generant PDF...
Diputació de Girona

Diputació de Girona

Pujada de Sant Martí, 4-5 | 17004 Girona
Tel. 972 185 000 | Fax 972 208 088