Aquesta és la primera vegada que es pot veure el reportatge fotogràfic «La frontera Sud, a l’ombra del Nord», realitzat per Martí Albesa gràcies al projecte que està duent a terme a través de l’Agència Talaia sobre el fenomen migratori a la frontera sud d’Europa.
«La frontera Sud, a l’ombra del Nord» s’exposarà a la Casa de Cultura fins al 5 de novembre i després s’integrarà dins el programa d’Exposicions Itinerants de la Diputació de Girona, amb l’objectiu que es pugui veure a diferents sales d’exposicions de les comarques gironines.
També formarà part de certàmens i festivals fotogràfics: del Festival Off 2020, a Perpinyà; de l’Imaginària, a Castelló de la Plana; de la Biennal Olot-Fotografia, i del Festival Mirades, de Torroella de Montgrí, entre d’altres.
Ahir al vespre, Natàlia Navarro cap d'INSPAI, Centre de la Imàtge de la Diputació de Girona i el fotògraf Martí Albesa, van presentar l'exposició.
El projecte. El projecte consta d’un conjunt de trenta fotografies en color, per mitjà de les quals Martí Albesa construeix un discurs amb l’objectiu d’explicar la realitat que s’està vivint a la frontera sud d’Europa, amb l’arribada massiva de persones provinents del continent africà i la situació de col·lapse de les institucions encarregades d’atendre-les.
«Als seus ulls, res més que tristesa i resignació. Als seus cors, una força més que humana per sobreviure a les misèries que els han estat escrites. No hi ha tanques, ni mars, ni fronteres tan fortes com el dret a migrar que exerceixen a cada pas», explica l’autor.
Per donar cos a aquest reportatge fotogràfic, Martí Albesa ha centrat el seu treball en els ports de Tarifa, Algesires i Barbate, i en els centres que acullen els immigrants a Los Barrios i San Roque. El fotògraf mostra com, durant el període en què va realitzar el reportatge, a principis d’agost del 2018, «la inacció i la descoordinació van acabar en aglomeracions en centres esportius, magatzems en desús o fins i tot als mateixos ports». Així, el resultat va ser el de «centenars de persones amuntegades, a l’espera que alguna institució se’n fes càrrec».
La comissió d’avaluació. En aquesta darrera convocatòria del Premi Joves Fotògraf(e)s, la comissió d’avaluació, formada per representants de la Diputació i per especialistes i professionals del món de la fotografia, les arts i la cultura, ha valorat el tractament i l’aproximació al tema, així com la qualitat artística i tècnica de les imatges que formen el projecte.
L’autor. Martí Albesa va néixer a Olot el 1988, on resideix. Format com a fotògraf i dissenyador gràfic, es dedica professionalment a la fotografia de premsa i a la producció de reportatges fotogràfics i projectes audiovisuals.
L’any 2017 va fundar l’agència de comunicació Talaia, des de la qual treballa el fenomen migratori a Grècia i al sud peninsular. Amb la seva càmera cobreix els punts calents de les rutes migratòries d’entrada a Europa.
Ha produït i realitzat documentals, com ara Eko 385, a través de l’Agència Zoom (també amb exposició fotogràfica), i Més enllà dels camps, estrenat als Cinemes Aragó de València i als Cinemes Girona de Barcelona. També ha treballat en projectes locals, com Dones de la Vall II, amb l’Institut Català de les Dones i l’Institut Català de les Empreses Culturals.
Com a fotoperiodista, ha treballat en diversos mitjans (a Nació Digital o al diari Jornada) i ha col·laborat amb d’altres de nacionals i internacionals. A més, és fotògraf oficial dels festivals Sismògraf, Ésdansa i MOT, i de la Fundació Tommy Robredo.
Joves Fotògraf(e)s. Es tracta d’un projecte engegat per INSPAI que va néixer l’any 2001 amb la voluntat d’impulsar la fotografia artística i documental, i, alhora, donar suport a la creació i estimular els fotògrafs i fotògrafes a desenvolupar projectes, com també amb l’objectiu de promoure l’obra de creadors audiovisuals. Amb aquest programa s’aconsegueix, d’una banda, generar un espai de trobada de l’obra de fotògrafs i fer-ne difusió, fomentar la creació fotogràfica i acostar al gran públic la fotografia des de tots els vessants, i, de l’altra, oferir als ajuntaments una proposta cultural mitjançant una exposició itinerant i el catàleg corresponent.
El darrer projecte seleccionat pel programa Joves Fotògraf(e)s, «Nparanpare», de Daniel Casanovas, està arribant al final de la seva itinerància, després d’haver-se exposat en una dotzena de llocs. Les exposicions de les edicions anteriors es poden veure a l’apartat «Exposicions virtuals» del web d’INSPAI.
La convocatòria del Joves Fotògraf(e)s està dotada amb un premi de 1.000 € per al projecte seleccionat.
INSPAI, Centre de la Imatge de la Diputació de Girona, és un servei públic especialitzat i un equipament específic dedicat íntegrament a la imatge fixa i en moviment (fotografia i audiovisuals).
Un dels objectius del centre és estimular i influenciar en les polítiques públiques, relacionades amb el tractament, l’ingrés, la conservació i la difusió del patrimoni fotogràfic i de la fotografia com a element que abraça els valors artístics, històrics, testimonials, documentals, informatius, pedagògics i socials que ofereix la imatge.
Combina dos àmbits: el patrimonial, amb les funcions de l’Arxiu d’Imatges Emili Massanas i Burcet, que són l’adquisició, el tractament, la conservació i la difusió dels fons fotogràfics, i el de promoció, relacionat amb la creació, la formació i la promoció de la imatge contemporània.