Notícies

INSPAI inaugura l'exposició de Miquel Muñoz, guanyador del Premi Joves Fotògraf(e)s de Catalunya 2024

Foto : Fotografies: Miquel Millan

L'exposició «Barcelona, un parc temàtic» es podrà veure del 3 d'octubre al 16 de novembre, de dilluns a divendres, de 10 a 20 h, i els dissabtes d'11 a 18 h

El vicepresident i diputat de Cultura de la Diputació de Girona, Jordi Camps, ha inaugurat la mostra juntament amb l'autor i la cap d'INSPAI, Centre de la Imatge de la Diputació de Girona, Natàlia Navarro

Avui, dijous 3 d'octubre, s'ha presentat a la Casa de Cultura de la Diputació de Girona l'obra guanyadora del Premi Joves Fotògraf(e)s de Catalunya: «Barcelona, un parc temàtic», del fotoperiodista Miquel Muñoz.

L'exposició «Barcelona, un parc temàtic» és el projecte guanyador d'aquest premi, impulsat per INSPAI, Centre de la Imatge de la Diputació de Girona. És un reportatge fotogràfic sobre el turisme de masses a la ciutat de Barcelona que qüestiona el model turístic de la capital catalana.

Han participat en la inauguració: Jordi Camps, vicepresident i diputat de Cultura de la Diputació de Girona; Miquel Muñoz, artista guanyador de la XXII edició del Premis Joves Fotògraf(e)s de Catalunya i autor de l'exposició «Barcelona, un parc temàtic», i Natàlia Navarro, cap d'INSPAI, Centre de la Imatge de la Diputació de Girona.

L'exposició es podrà veure del 3 d'octubre al 16 de novembre, de dilluns a divendres, de 10 a 20 h, i els dissabtes d'11 a 18 h, a la sala d'exposicions de la Casa de Cultura de Girona.

Pel vicepresident Jordi Camps, l'exposició constata «d'una banda, tant l'agilitat visual del fotògraf com la capacitat de les seves imatges per fer que l'espectador es deturi a mirar-les amb atenció i hi reflexioni. De l'altra, és un treball, en definitiva, reivindicatiu i analític que mostra la realitat del model turístic de la capital catalana i que fa que l'observador se'l qüestioni». 
«Segur que veureu en les imatges el que el jurat del premi en va destacar en la seva valoració: la vàlua pel tractament del color, l'interès del discurs i la temàtica controvertida. És un treball que mostra la mirada d'un fotògraf jove sobre un tema cada vegada més present a la societat», ha afegit Jordi Camps.

Pel fotògraf Miquel Muñoz aquest reportatge «vol posar en qüestió el model de turisme que ha adoptat la ciutat de Barcelona mitjançant l'exposició d'aquelles escenes, situacions o actituds representatives del model de turisme que una bona part de la població rebutja».

El Premi Joves Fotògraf(e)s de Catalunya és un projecte engegat per INSPAI que va néixer l'any 2001 amb diferents objectius, com ara impulsar la fotografia artística i documental, donar suport a la creació i estimular els fotògrafs i fotògrafes a desenvolupar projectes, i també promoure l'obra de creadors audiovisuals. Amb la convocatòria d'aquest premi s'aconsegueix, d'una banda, generar un espai de trobada de l'obra de fotògrafs i fer-ne difusió, fomentar la creació fotogràfica i acostar al gran públic la fotografia des de tots els vessants, i, de l'altra, oferir als ajuntaments una proposta cultural mitjançant una exposició itinerant i el catàleg corresponent.

 

Miquel Muñoz Mallol

Miquel Muñoz és un fotoperiodista català que publica en diversos mitjans de comunicació nacionals, a més de fer reportatges documentals sobre qüestions socials. Ha estudiat un grau en comunicació i indústries culturals (UB), un màster en estudis internacionals sobre poder, mitjans de comunicació i diversitat (UPF), i un postgrau en fotografia documental i fotoperiodisme (IEFC). La seva relació amb la fotografia va començar a l'adolescència. Des d'aleshores, s'ha dedicat a diferents gèneres fotogràfics (paisatge, retrat, etc.), mentre treballava també en temes socials. Tot aquest bagatge ha convergit en el que és la seva vocació: el fotoperiodisme.

La seva obra ha estat exposada al Festival OFF Perpinyà 2023, el Festival Transhumant i el Festiva Fine Art, entre d'altres. A més, ha estat premiat al Miravisions 2023 i ha guanyat la beca del programa «Connecta't», de l'Agència Catalana de Joventut i el Carnet Jove. També ha publicat fotografies en diferents mitjans, com els diaris Ara i ABC, els diaris digitals El Nacional i Climática i la revista Arrels, entre d'altres.

Web del fotògraf: Miquel Muñoz (miquelmm.com)

Web INSPAI: https://www.inspai.cat/Inspai/ca/exposicions-virtuals-fotografia