Notícies

La Biennal d'Olot Fotografia celebra la quinzena edició amb exposicions repartides per diversos espais de la ciutat

Foto : Fotografies Ajuntament d'Olot

La diputada de la Diputació de Girona Imma Muñoz participa en l'acte, que ha tingut lloc al claustre de l'Hospici d'Olot

S'hi exposa el projecte guanyador de la divuitena edició del Premi Joves Fotògraf(e)s de Catalunya, que atorga INSPAI, Centre de la Imatge de la Diputació de Girona: «La resposta» del fotògraf freelance Oriol Roura

El certamen permetrà veure fins al 31 d'agost els treballs d'autors catalans, així com d'altres indrets de l'Estat i de l'estranger

El claustre de l'Hospici d'Olot ha acollit aquest vespre l'acte inaugural de la XV Biennal d'Olot Fotografia, que proposa fins a una quarantena d'exposicions repartides per diversos espais, les quals es podran visitar fins al pròxim 31 d'agost. La programació també compta amb activitats paral·leles, com tallers i xerrades. 

A l'acte hi ha participat Imma Muñoz, diputada de la Diputació de Girona; Josep Quintana, regidor de l'Ajuntament d'Olot; Meritxell Coromines, mecenes d'Olot Fotografia; Josep Berga, alcalde d'Olot, i Joan Puigdemont, Aina Puigdemont, Carles Sitjar i Marta Pladeveya, organitzadors de la Biennal d'Olot Fotografia. També hi eren presents els autors de cada una de les exposicions. Aquests autors optaran per un dels cinc premis que atorga la Biennal.

Enguany, el festival, organitzat per Olot Fotografia, celebra els seus trenta i ho farà amb més de quaranta exposicions i una programació que inclou diversos tallers, activitats i xerrades.

En la programació d'enguany, s'hi troben autors catalans com ara Joan Bassols Dorca, Pep Busquet Duran, Sara Savall Martín, Mercè Ribera Turró i Ricard Mademont de Colombo, i també autors d'altres indrets de l'Estat i de l'estranger com ara Isabelle Blanco, Nacho Pons Herrero, Javier Reyna, Karla Gabriela Guerrero Trejo i Rocío Bueno Royo, entre altres. 

La diputada Imma Muñoz ha destacat en la seva intervenció: «En aquesta ocasió, la Biennal Olot Fotografia exposa el projecte guanyador de la divuitena edició del Premi Joves Fotògraf(e)s de Catalunya, de l'any 2020. A causa de la covid-19 aquesta exposició es va inaugurar virtualment i, tot i que després va anar itinerant per diferents municipis, no va poder participar en tots els festivals. Així, el treball "La resposta", del fotògraf freelance Oriol Roura, arriba ara a Olot». 

«Aquest projecte», ha afegit la diputada, «retrata des de 2017 els esdeveniments ocorreguts a Catalunya en relació amb el procés d'independència, centrant-se sobretot en els fets que han tingut lloc al carrer: les mobilitzacions socials i les manifestacions a favor i en contra».

«Desitgem que aquesta exposició i la resta d'exposicions i activitats que ens oferiu al llarg de la Biennal Olot Fotografia siguin un bon testimoniatge del que es fa en fotografia a escala internacional, i que la ciutadania pugui copsar el batec fotogràfic de la programació d'enguany», ha conclòs la diputada.

L'endemà, dissabte, es reprendran les presentacions de les obres que faltin i, al vespre, tindrà lloc el sopar d'entrega dels premis d'Olot Fotografia 2024, que inclouen quatre guardons de 500 euros en metàl·lic i un premi de material fotogràfic a càrrec de VisualKorner, una botiga de fotografia de Barcelona que col·labora activament amb el festival i ofereix un espai d'exposició per a les obres.

A més de totes les exposicions, el festival organitza altres activitats, com ara el Photo-firal, un esdeveniment de caràcter participatiu al Firal, on es col·loquen uns estenedors per a qui vulgui deixar-hi les seves fotografies i intercanviar-les per unes altres. Aquesta iniciativa també pretén fomentar i recuperar la fotografia en paper. 

D'altra banda, el dissabte 3 d'agost al matí, qui ho vulgui podrà fer-se un retrat al col·lodió al claustre del Carme, amb un preu especial. Les places són molt limitades. 

Finalment, diumenge, Jordi Gòmez farà un taller de cianotípia i hi haurà una sessió de nu, un clàssic del festival, amb places limitades. Es tracta d'una activitat amb un factor sorpresa: els participants no sabran on es fa la sessió ni els models que hi participaran fins ben bé a última hora. 

Com ja és habitual, els anys imparells es convoca la beca Olot Fotografia i els anys parells, és a dir, els anys que se celebra la Biennal, se selecciona el guanyador. 

Per això, aquest mateix dissabte, a partir de les 18 h, tindrà lloc el visionat de la beca Olot Fotografia 2025 a l'Espai Cràter de la ciutat. Vuit autors presentaran el seu treball davant del jurat i del públic, alguns de manera telemàtica des de l'estranger. En aquest mateix acte es decidirà l'autor becat, que obtindrà una beca de 3.500 euros. 

L'organització del festival ha anat a càrrec de Joan Puigdemont, Aina Puigdemont, Carles Sitjar i Marta Pladeveya. A més, ha comptat amb el suport de l'Ajuntament d'Olot, de Meritxell Corominas i de la Diputació de Girona.