Notícies

La Diputació, l'Ajuntament de Girona i la Generalitat commemoren conjuntament la Diada Nacional de Catalunya

Foto : Fotos: P. Duran / M. Millan

La plaça de Catalunya de Girona ha tornat a acollir la celebració de l'Onze de Setembre aquest dimecres al matí

La Diputació de Girona, l'Ajuntament de Girona i la Generalitat a Girona han commemorat aquest matí la Diada Nacional de Catalunya. Unes quatre-centes persones s'han aplegat a la plaça de Catalunya per seguir en directe l'acte institucional unitari a la ciutat.

El president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer; l'alcalde de Girona, Lluc Salellas, i la consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica de la Generalitat, Sílvia Paneque, han encapçalat l'acte, al qual han assistit nombroses personalitats de la vida política, social i cultural gironina. 

Entre d'altres autoritats, hi ha estat presents el subdelegat del Govern espanyol a Girona, Pere Parramon; el delegat del Govern de la Generalitat a Girona, Xavier Guitart; la vicepresidenta segona de la Diputació de Girona i vicealcaldessa de Girona, Gemma Geis, i els diputats Joan Plana, Imma Muñoz i Joan Martín. 

Durant la seva intervenció, el president, Miquel Noguer, ha remarcat: «Ha canviat el vincle tan estret que vam establir institucions, representants polítics i la ciutadania. Costa molt guanyar la confiança, és molt fàcil perdre-la i recuperar-la depèn molt de la capacitat que tots plegats tinguem de voler passar pàgina i tornar a encaminar els nostres objectius com a país. Necessitem tenir veu pròpia i actuar com el motor dinàmic del sud d'Europa que podem ser. No és una qüestió de fe. És una qüestió de confiança i d'unitat. Cal anar units en allò essencial. A les noves generacions els devem el futur.»

«Els pobles, les comunitats, els països, les nacions, es demostren a si mateixos que existeixen i que són vius quan són actius, quan es mobilitzen, quan manifesten la seva voluntat de ser i de governar-se, quan reivindiquen els trets que els fan característics. En definitiva, quan no claudiquen davant d'aquelles forces que els volen sotmetre i que els empenyen a deixar de ser qui són. Les catalanes, els catalans, som un poble que venim exercint aquesta condició des de molts i molts anys ençà», ha destacat l'alcalde de Girona, Lluc Salellas.

La consellera Sílvia Paneque ha destacat: «Estic contenta de ser a Girona per celebrar la Diada Nacional i poder-vos dirigir aquestes paraules. Ho estic, perquè soc a casa. Hi soc als carrers de la meva ciutat, als arbres de la Devesa, al laberint romàntic del Barri Vell, a les botigues a les Eixamples, a la Universitat i als punts de referència culturals, a les llibreries, als restaurants o als barris al Pont, Santa Eugènia, Germans Sàbat o Can Gibert. És des de Girona des d'on sento amb més força Catalunya i la meva catalanitat».

L'alcalde de Manacor, Miquel Oliver, ha estat el convidat en aquesta edició de l'acte de la Diada a Girona, i ha fet una intervenció a l'inici de la commemoració en què ha remarcat els vincles culturals, socials i lingüístics de les Balears i Catalunya. L'acte ha estat presentat per la periodista Rosó Feliu i amenitzat pel duet musical Soul Sisters, format per Mariona Navarro i Magalí Soler, que han interpretat Els segadors, El cant dels ocells i País petit

 

Prèviament, a Sant Feliu de Guíxols

A primera hora del matí, el president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, i el vicepresident primer, Pau Presas, han participat en la tradicional ofrena floral a la tomba del 124è president de la Generalitat, Josep Irla i Bosch, juntament amb els diputats Mònica Alcalà i Joan Martín. 

En l'homenatge, també hi ha intervingut l'alcalde de Sant Feliu de Guíxols i diputat de la Diputació de Girona, Carles Motas; el delegat del Govern de la Generalitat a Girona, Xavier Guitart, i la presidenta del Consell Comarcal del Baix Empordà, Glòria Marull. 

Enguany, es compleixen setanta anys que el president Irla, per motius de salut, va dimitir del càrrec i va traspassar a Josep Tarradellas el testimoni de la continuïtat històrica de la institució. «Aquesta és una Diada per refermar-nos amb la nostra identitat com a poble i per reivindicar que la política es pugui exercir des de la llibertat», ha destacat el president, Miquel Noguer.

L'acte ha tingut l'acompanyament de l'Orquestra de Cambra de l'Escola de Música de Sant Feliu de Guíxols.