Notícies

El president de la Diputació de Girona, present en l'obertura de la commemoració del Mil·lenari de Montserrat

Foto : Fotos: Abadia de Montserrat

L'abadia de Montserrat va inaugurar aquest dissabte al vespre la commemoració dels seus mil anys d'història ininterrompuda amb un acte civil multitudinari que va aplegar unes sis-centes persones a la basílica de Santa Maria. Aquesta era la primera d'un miler d'activitats religioses, culturals i socials que hi ha programades fins al 8 de desembre de 2025.

El president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, va ser una de les nombroses autoritats civils i eclesiàstiques que van assistir a l'acte, que va encapçalar el president de la Generalitat de Catalunya, Salvador Illa; el Prior de l'Abadia de Montserrat i comissari del Mil·lenari, Bernat Juliol, i el Pare Abat de l'Abadia de Montserrat, Manel Gasch.

Els punts culminants van ser l'estrena d'un videomapatge a l'interior de la basílica, dividit en tres temes cabdals (la Creació, la Mare de Déu i Crist, mitjançant un desplegament tècnic, narratiu i artístic d'alt nivell) i un espectacle amb dos-cents drons ballant sincronitzats a l'exterior acompanyats del cant del Virolai. Es tracta d'una al·legoria a la mare naturalesa, a la cultura i a la història de l'Abadia de Montserrat.

D'aquesta manera, es va voler donar la benvinguda a les celebracions que es portaran a terme durant els propers quinze mesos i que volen esdevenir una festa per a tothom. S'han programat activitats per donar a conèixer la vida monàstica al segle XX, promoure el diàleg interreligiós i postular Montserrat com un «lloc de diàleg entre creients i no-creients». També es posarà en relleu la importància de la cultura, es reflexionarà sobre medi ambient o sobre com fomentar la solidaritat amb els més desafavorits.

El monestir de Montserrat va ser fundat per l'abat Oliba, abat de Ripoll i bisbe de Vic, i un dels promotors de la pau més importants de l'edat mitjana, l'any 1025, si bé ja cap al 880 hi havia a la muntanya una petita ermita dedicada a la Mare de Déu.