Notícies

Noima, l'Escola de Noves Oportunitats de la Garrotxa, s'instal·la a l'antic convent de la Divina Providència d'Olot

Foto : Noima, l'Escola de Noves Oportunitats de la Garrotxa, s'instal·la a l'antic convent de la Divina Providència d'Olot</

El president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, ha participat en la inauguració d'aquest immoble, cedit per l'Ajuntament d'Olot a La Fageda Fundació

L'equipament potencia les capacitats i motivació de joves que han quedat fora del sistema educatiu i laboral, perquè puguin construir el seu projecte vital

Després de dos anys i mig d'haver iniciat la seva activitat en diversos espais municipals, Noima, l'Escola de Noves Oportunitats de la Garrotxa, ha inaugurat oficialment aquest dissabte al matí la seva nova seu, a l'antic convent de la Divina Providència d'Olot.

Ho ha fet amb un acte que ha comptat amb la presència, entre d'altres autoritats, del president de la Generalitat, Salvador Illa; la consellera d'Educació, Esther Niubó; l'alcalde d'Olot, Josep Berga; el president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer; el subdelegat del Govern espanyol a Girona, Pere Parramon; el delegat del Govern de la Generalitat a Girona, Xavier Guitart, i la diputada de la Diputació de Girona Imma Muñoz.

També hi han assistit el cofundador i el president d'honor de La Fageda Fundació, Cristóbal Colón; la cofundadora i docent de Noima, Carme Jordà; la presidenta de Noima, Sílvia Domènech, i el director de Noima, Àngel Serrat. 

Impulsada per La Fageda Fundació amb el suport de l'Ajuntament d'Olot, l'Escola de Noves Oportunitats de la Garrotxa va néixer el 2022 amb el propòsit d'acompanyar i donar resposta als joves d'entre 16 i 24 anys desvinculats del sistema educatiu, com a conseqüència de l'abandonament escolar o la manca d'encaix en l'actual sistema, i que no disposen de recursos per encarar el seu futur. 

La nova seu de Noima, situada al carrer Fluvià al costat de l'estació d'autobusos, és un antic convent de monges clarisses que el 2020 el Bisbat de Girona va cedir a l'Ajuntament d'Olot. En el ple del gener del 2022, el consistori va cedir gratuïtament a La Fageda Fundació una part de l'edifici, per mitjà d'un conveni que estableix una durada de la cessió de 35 anys, perquè aquesta fundació hi pogués desenvolupar aquest projecte. La resta de l'immoble la continua ocupant la seu de Càritas Garrotxa. 

Amb uns 1.600 m2 distribuïts en tres plantes, es tracta d'un espai càlid i acollidor, dissenyat per facilitar el desenvolupament personal i professional dels joves. A més de les aules, l'edifici compta amb una àmplia gamma d'instal·lacions, com una cantina, una cuina, diversos tallers, sales polivalents, un laboratori digital, un pati i un jardí, que conviden a l'aprenentatge, la creativitat i la convivència. 

«Quaranta anys després, la gent de La Fageda repetiu la història amb un projecte pioner, innovador, per ajudar joves que estan fora del sistema educatiu o laboral i donar-los una oportunitat», ha dit el president de la Diputació, Miquel Noguer, que ha anunciat un acord per tres anys (2025-2027) amb Noima per donar suport al projecte: «No ens heu de donar les gràcies. Les gràcies us les hem de donar nosaltres per la feina que feu». 

Fins ara, l'Escola de Noves Oportunitats de la Garrotxa ha acompanyat 243 alumnes. Durant el curs passat (2023-2024), el primer curs complet del centre, en va tenir 146, una xifra similar a la del curs que acaba de començar. 

El 95 % dels joves arriben a l'escola derivats pels agents del territori amb els quals es treballa en xarxa: l'Ajuntament d'Olot, el Consorci d'Acció Social de la Garrotxa, centres de joves i entitats del tercer sector i l'Oficina de Treball de la Generalitat. 

Per tal que la ciutadania pugui visitar l'edifici, s'han previst jornades de portes obertes, tant avui dissabte com els dies 20 i 21 de setembre.