Notícies

Els residus i l'economia circular, eixos principals dels XIII Tallers per a Educadors Ambientals de la Diputació de Girona

Foto : Fotos: E. Kelele

El diputat de Medi Ambient, Lluís Amat, ha donat la benvinguda a la jornada, que ha tingut lloc al Centre Cultural Can Gruart de Vilablareix

Abordar els reptes de futur al voltant de l'economia circular, posant el focus en la prevenció i la gestió dels residus amb l'objectiu de construir un territori més resilient a les crisis econòmiques, ambientals i socials, ha estat l'objectiu principal dels XIII Tallers per a Educadors Ambientals de la Diputació de Girona, que han tingut lloc aquest dimarts al matí al Centre Cultural Can Gruart de Vilablareix. 

Aquesta jornada gratuïta, que organitza cada any el servei de Medi Ambient de la Diputació, ha constat de ponències i experiències pedagògiques dirigides a conscienciar els participants sobre el fet que els recursos són finits i que el model actual (economia extractiva) no és sostenible. En aquest sentit, s'ha reflexionat, a partir de casos reals, sobre la necessitat de reeducar la població en les noves pràctiques. De fet, les polítiques i la normativa de la Unió Europea estan orientades a la instauració de l'economia circular cap al 2050.  

El diputat de Medi Ambient, Lluís Amat, en el parlament de benvinguda a la jornada, ha dit que l'educació és la millor manera per canviar el món i que, per això, «la Diputació de Girona aposta per reforçar les seves línies de treball en l'àmbit del medi ambient mitjançant la pedagogia i la divulgació». I ha afegit que en els tallers que organitza aquest ens, «intentem facilitar l'intercanvi d'informació i l'adquisició de nous coneixements i tècniques pedagògiques entre els educadors ambientals». 

També ha participat en l'acte d'obertura l'alcaldessa de Vilablareix, Maite Tixis. Ha explicat que el municipi del Gironès, que ja ha implantat el sistema de recollida porta a porta, està avançant en la personalització dels models de recollida amb el pagament per trams. 

Per la seva banda, la tècnica de Medi Ambient de Vilablareix, Eva Agulló, ha explicat com s'ha comunicat el nou sistema i com s'ha fet difusió a la ciutadania en aquesta transició. 

En les ponències que s'han dut a terme durant la jornada (veure programa adjunt), han intervingut l'investigador del Grup de Recerca en Cultura, Educació i Desenvolupament Humà de la Universitat de Girona, Alfredo Jornet; la tècnica d'acompanyament a la inserció i prospecció d'empreses d'ECOSOL, Raquel Alonso; la directora de màrqueting de Coffee Center, Silvana Mallia, i el tècnic de disseny sistèmic de la cooperativa La Copa, Jan Picó. 

Precisament, La Copa ha dirigit dos dels tres tallers que s'hi han impartit, en els quals s'han buscat respostes a través del joc als reptes educatius que planteja el canvi de paradigma cap a l'economia circular i el reciclatge. El tercer, a càrrec de Judit Algueró, de Lovely Trash, ha tractat sobre l'upcycling, és a dir, l'aprofitament de peces tèxtils per transformar-les en productes nous.