Notícies

El concurs de dibuix i relats «Això pinta bé!» de la Diputació de Girona entrega els premis de la desena edició

Foto : Fotos: E. Kelele

Enguany s'hi han presentat 87 treballs d'alumnes d'infantil, primària, ESO i batxillerat de centres de la demarcació, que han participat en els programes pedagògics «Indika» i «Del mar als cims»

La sala de cambra de l'Auditori de Girona ha estat l'escenari aquest dijous al matí del lliurament dels premis del concurs de dibuix i relats «Això pinta bé!», que organitza anualment la Diputació de Girona. Coincidint amb la desena edició, l'acte ha recuperat la presencialitat després de tres anys desenvolupant-se de manera telemàtica.

El concurs forma part dels programes pedagògics i divulgatius «Indika» i «Del mar als cims», promoguts pels serveis de Cooperació Cultural i Medi Ambient de la corporació.

El propòsit és relacionar els alumnes d'infantil, primària, ESO i batxillerat de la demarcació amb els centres de conservació, difusió i interpretació del patrimoni natural i cultural del territori. I, posteriorment, motivar un treball reflexiu a l'aula sobre el contingut après per afavorir la sensibilització i conscienciació de l'alumnat amb el medi ambient i la memòria històrica. 

Els participants en el concurs d'enguany són els que, durant el curs 2022-2023, han intervingut amb la seva classe en algun d'aquests programes. Tots han assistit aquest matí a l'acte, en el qual han estat presents també el vicepresident segon i diputat, en funcions, de Cultura, Albert Piñeira; el diputat, en funcions, de Medi Ambient, Lluís Amat, i el diputat, en funcions, d'Educació, Josep Piferrer.

Els centres escolars hi concorren presentant un treball artístic representatiu de l'element patrimonial objecte de l'activitat o del tema que s'hi ha estudiat. Cada classe pot escollir l'obra que els ha de representar o bé decidir presentar un treball conjunt. 

El concurs «Això pinta bé!» es divideix en dues categories:

  • La categoria de dibuix, adreçada a alumnes d'infantil i primària, que enguany ha reunit 76 obres (49 corresponents al programa «Indika» i 27 del programa «Del mar als cims»).
  • La categoria de relats, per a alumnes de secundària, batxillerat i cicles formatius, amb 11 treballs (7 del programa «Indika» i 4 del programa «Del mar als cims»).

En aquesta edició, s'han presentat un total de 87 treballs entre dibuixos i relats. Les activitats han comptat amb la participació de 35 centres educatius de les comarques gironines, 20 en el programa «Indika» i 15 en el programa «Del mar als cims».

El diputat, en funcions, de Medi Ambient, Lluís Amat, ha posat en relleu el recorregut durant aquestes deu edicions: «Aquest concurs no tindria sentit sense la vostra participació [d'alumnes i escoles]. Sou els centres educatius els que, amb la vostra implicació, doneu la importància que pertoca al patrimoni de la nostra demarcació». 

«Només si coneixem el nostre entorn, el podrem estimar i donar-li la importància necessària per contribuir a preservar-lo i poder-ne gaudir en el futur. El vostre futur és el futur de tots», ha incidit el diputat, en funcions, d'Educació, Josep Piferrer. 

Tretze centres guardonats

Les escoles i instituts premiats en aquesta desena edició del concurs han estat Puig d'Arques, de Cassà de la Selva; La Draga, Can Puig i Pla de l'Ametller, de Banyoles; Vedruna, de Girona; Torres Jonama, de Mont-ras; Joan Riu, de Sant Gregori; Alzina Reclamadora, de Fontcoberta; Mas Clarà, de la Bisbal d'Empordà; l'Institut de Santa Coloma de Farners, l'Institut de la Bisbal d'Empordà, l'Institut de Sarrià de Ter, i Les Alzines, de Girona. 

Els premis consisteixen en un diploma, un portaentrepans i un bolígraf per als alumnes de la classe guanyadora, i en una dotació econòmica per al centre educatiu premiat, que s'han de destinar a finalitats educatives, a millorar l'eficiència energètica del centre o a realitzar accions d'accessibilitat. 

Els premis són de 600 euros per a la primera classe guanyadora i de 300 per a la segona classe guardonada en el concurs de dibuix. En el cas dels relats, el premi és de 600 euros per a les dues classes guardonades. 

La Diputació de Girona convertirà els relats guanyadors en un recurs accessible al web dels Programes Pedagògics i, alhora, els agruparà en un llibre en paper que es distribuirà a les biblioteques i escoles de les comarques gironines, en format accessible i de lectura fàcil. 

El vicepresident segon i diputat, en funcions, de Cultura, Albert Piñeira, ha destacat que el concurs «ha anat evolucionant, adaptant-se a les necessitats i a les diferents inquietuds de cada sector d'edat». «Novament», ha dit, «hem tingut molta participació i aquest és un símptoma inequívoc que desperta interès entre les escoles i els alumnes». 

Des de la creació de l'«Això pinta bé!» en el curs 2013-2014, s'han presentat al concurs un total de 711 obres, 663 de les quals han estat treballs artístics i 48 relats. 

Documentació