El certamen presentarà 62 artistes de 14 països en 24 atraccions inèdites a Europa occidental dins la pista d'un circ
Tindrà lloc a la gran carpa del Camp de Mart de la Devesa, del 20 al 24 de febrer de 2025
La tretzena edició del Festival Internacional del Circ Elefant d'Or tindrà lloc a Girona del 20 al 24 de febrer. L'acte de presentació ha tingut lloc avui a la sala Ferran Agulló de la Diputació de Girona i ha comptat amb la participació de Jordi Camps, vicepresident i diputat de Cultura de la Diputació de Girona; Gemma Geis, vicealcaldessa de l'Ajuntament de Girona i vicepresidenta de la Diputació de Girona; Isabel Bernal, directora territorial del Departament de Cultura de la Generalitat a Girona, i Genís Matabosch, president de Circus Arts Foundation i director del Festival.
El Festival es desenvoluparà en una carpa gegant sense columnes a l'interior que quedarà unida amb el Palau de Fires, el qual esdevindrà novament el vestíbul de l'esdeveniment, on, entre d'altres, hi haurà una exposició sobre Toulouse Lautrec i el circ en el marc de l'aniversari de l'agermanament d'Albi i Girona.
Enguany el Festival del Circ presenta disciplines noves al certamen, com ara les perxes voladores, el doble llit elàstic amb mur central, l'hula hoop en monocicle o els salts de corda sincronitzats. Es presentaran 62 artistes en 24 atraccions inèdites a Europa, arribades de 14 països. En total hi haurà 16 representacions sota la gran carpa plantada al Camp de Mart de la Devesa, al costat del Palau de Fires, amb capacitat per a 2.314 espectadors.
Genís Matabosch ha explicat que «des que va finalitzar l'edició de 2024, la direcció artística del Festival ha emprès la tasca de seleccionar 24 atraccions de primer nivell mai vistes dins la pista d'un circ a Europa occidental per tal de vestir els programes de les dues semifinals de la propera edició. S'han seleccionat les noves atraccions en prospeccions en altres festivals internacionals, com, per exemple, els que hi ha hagut a Las Vegas, Minsk o Moscou. Paral·lelament als desplaçaments, diàriament s'han visualitzat desenes de candidats per vídeo, proporcionats tant per companyies estatals, com mànagers, o presentats pels mateixos artistes».
En la programació de 2025 destaquen tres atraccions grupals: col·lectius d'artistes arribats de la Xina (nou acròbates de volteig amb perxes volants), el Japó (cinc saltadors de corda sincronitzada) i Rússia (set saltadors de doble llit elàstic). Al seu costat es mostraran les diferents disciplines circenses: comicitat, malabars, il·lusionisme, llançament de ganivets, acrobàcia a terra (mà a mà, barra russa i volteig), equilibris (corró aeri, verticalisme, roda Cyr o monocicle) i d'altres modalitats d'acrobàcia aèria (cintes, perxa, força dental i capil·lar).
La vicealcaldessa de l'Ajuntament de Girona i vicepresidenta segona de la Diputació de Girona, Gemma Geis, ha destacat: «El Festival Internacional del Circ no és només un esdeveniment cultural de primer nivell al món, sinó que és un fet molt destacat per a la promoció de la ciutat de Girona, que ens posiciona, durant uns dies, com a capital internacional d'aquesta disciplina».
Isabel Bernal, directora territorial del Departament de Cultura de la Generalitat a Girona, ha afegit: «El Festival del Circ situa Girona com a capital del circ. És un punt d'atracció de gran importància i transcendència per a la ciutat i ens posiciona com un referent del circ i la cultura. L'aposta de Girona pels festivals i la cultura, i el propòsit de crear un entorn cultural per a tothom i per a tots els públics, és prioritari. Al Departament de Cultura de la Generalitat a Girona tenim el Pla d'Impuls del Circ com a suport al sector».
El vicepresident i diputat de Cultura de la Diputació de Girona, Jordi Camps, ha assenyalat que «el Festival ha esdevingut un punt de trobada d'espectacles procedents de tradicions culturals diverses que ens enriqueixen, ens emocionen i ens il·luminen. Una cita de referència per descobrir nous talents i una plataforma de llançament de les noves estrelles del circ. Aglutina públics diversos, programadors i professionals, per gaudir d'una programació de gran qualitat, d'espectacles mai vistos en el territori europeu, la qual cosa li atorga un segell de qualitat que l'identifica i el fa únic». I ha afegit: «A la Diputació de Girona, com també a les diferents institucions i el sector privat, veiem la necessitat d'impulsar un esdeveniment artístic com aquest Festival del Circ».
Les institucions han remarcat la tasca del director del Festival, Genís Matabosch, com a ideòleg, gestor i creador de sinergies per portar any rere any a Girona espectacles i una programació de qualitat.
Tretze anys del Festival
En les dotze primeres edicions (2012-2024), sense tenir en compte l'edició especial (juny de 2021), el Festival ha presentat 934 artistes que han ofert a 311.917 espectadors, en 64 dies d'espectacle, 283 atraccions mai vistes a Europa occidental, i ha sumat 176 representacions.
L'estricta política artística de convidar exclusivament atraccions de primera divisió que ni un sol cop hagin trepitjat una pista europea ha convertit el Festival, en només dotze edicions, en la cita de referència per a la descoberta de nous talents, en la plataforma de llançament de les noves estrelles per a l'espectador del vell continent. Hi ha un marcat abans i després del seu pas per Girona en les carreres dels participants i aquest fet l'ha convertit en una iniciativa cobejada.
Pels organitzadors, el Festival Elefant d'Or és avui el que marca la tendència en el món del circ, la passarel·la de les novetats, i per conèixer les revelacions cada any desfilen pel Festival els responsables de càsting, els directors artístics i els cercatalents dels principals establiments de l'espectacle i de festivals d'arreu. Si en el món de la moda, per estar al dia, cal viatjar a Milà o a París, el circ que marca l'estil, que sotraga el panorama existent any rere any, que ofereix noves fornades sense fre, és l'Elefant d'Or a Girona.
Per a més informació, podeu consultar el web www.festivaldelcirc.com.