Notícies

La Casa de Cultura de la Diputació de Girona presenta setze propostes musicals per a aquesta tardor

Foto : La Casa de Cultura de la Diputació de Girona presenta setze propostes musicals per a aquesta tardor

El cicle El Concert del Divendres torna a partir del 27 de setembre amb noms com Emma Stratton, el Quintet Granados o el duet Alosa, que està causant sensació a les xarxes socials

Els concerts tindran lloc fins al 31 de gener els divendres a les vuit del vespre a l'auditori Josep Viader 

La Casa de Cultura de la Diputació de Girona presenta la seva programació regular de música amb setze propostes que inclouen noms destacats de l'escena de cambra catalana i en la qual s'inclouen propostes dels gèneres d'arrel, jazz, cançó d'autor i el cant a cappella

Oriol Marès & Talal Fayad Quartet (27 de setembre) obriran el cicle El Concert del Divendres amb una proposta que fusiona els diferents orígens culturals dels components. Oriol Marès és un clarinetista i compositor de jazz i de música llatina de Girona, i Talal Fayad és un intèrpret d'ud i compositor de Síria. Aprofitant la residència artística a La Marfà - Centre de Creació Musical de l'Ajuntament de Girona durant el setembre portaran a la Casa de Cultura una expansió de la seva formació amb un format de quartet, acompanyats de Thodoris Ziarkas, músic de jazz i compositor de música de cinema, i Lucas Zegrí, especialitzat en música llatina i música del món (world music), tots dos únics en el so que creen. En el concert, Marès i Fayad continuaran mantenint el clarinet i l'ud com a nucli a partir del qual exploren nous universos musicals.

Un dels noms destacats de la programació és Emma Stratton (Pals, 1999). La pianista empordanesa és una mescla de virtuosisme i musicalitat singulars que expliquen per què mereix un lloc destacat entre els talents de la seva generació. Presentarà Syndes (Seed Music, 2024), el seu primer disc, que inclou obres de Beethoven, Granados, Liszt i Gubaidúlina. El públic també podrà gaudir del Quintet Granados, una formació que ha nascut aquest 2024 a les terres de Lleida, formada per músics ucraïnesos residents a Catalunya i per músics catalans. El Quintet porta a Girona l'espectacle Vincles, un concert amb un repertori d'obres excepcionals del patrimoni català de diferents èpoques, amb els quintets per a piano d'Antoni Soler, d'Enric Granados i de Joan Manén. 

Catalunya viu una de les èpoques amb més músics professionals, i una mostra en són el gran nombre d'intèrprets i compositors que estan en actiu. El Trio Boreas presentarà una proposta per a violí, piano i violoncel, amb l'objectiu de difondre repertori poc conegut de compositors catalans. A l'auditori Josep Viader estrenaran l'obra Aurió, del compositor Lluís Gual (Berga, 1996), i interepretaran Gem(s)tone, de Marc Migó (Barcelona,1993). 

En l'àmbit de la clàssica, la programació inclou noms com Mar Gimferrer Girbal, Marc Piqué i Alberto Reguera, el duo format pel clarinetista Pau Cullell i el guitarrista Marcel Torres o la joveníssima formació Trio al Compàs del Món, formada per Cesc Corominas, Alba Linares i Ariadna Vilardaga. En aquesta ocasió la proposta d'orgue anirà a càrrec de l'organista osonenc Josep Maria Manresa Aguiló, acompanyat del violinista Josep Maria Mas Bonet. També passaran per l'escenari de l'auditori Josep Viader Mezzo Quartet, un quartet de saxos nascut l'any 2017, que interpretaran el programa «Noves ressonàncies», amb obres de compositors contemporanis com John Cage o Ramin Amin Tafreshi. 

En l'àmbit de l'arrel, el duet Alosa presenten un directe amb un repertori molt variat, que va des de temes propis fins a interpretacions personals de temes folklòrics de la música catalana, passant per estàndards de jazz. La formació va néixer l'any 2022 però no va ser fins a un any després que van decidir cantar un tema original compost per Giulietta, «A la voreta del foc», i penjar-lo a les xarxes socials. Per sorpresa seva, aquest vídeo es va viralitzar i, tres mesos després d'haver-lo publicat, ja acumulava més de 620.000 reproduccions.

La programació també inclou l'espectacle Visatges, de l'artista multidisciplinària Mar Serinyà i el cantant i compositor Jordi Homs, un concert a cappella a dues veus d'improvisació espontània, així com la presentació d'Instants, el disc debut del duo Aura i Biel, un projecte de música eclèctica de sonoritat mediterrània i balcànica, amb piano i veu i amb influències del jazz. En el camp del jazz la gregoriana Glòria Vila presentarà el projecte en format sextet Redescobrint Charles Mingus, considerat un dels intèrprets i compositors de jazz més rellevants del segle XX. 

Les entrades (que valen cinc euros) s'han de comprar anticipadament al web de la Casa de Cultura de la Diputació de Girona, i estaran a la venda a la Secretaria, de dilluns a divendres, de 9.30 a 18 hores, i a l'auditori Josep Viader fins a trenta minuts abans de l'inici del concert. Només s'acceptarà el pagament amb targeta, i es recomana comprar-les anticipadament.