Notícies

El FITAG 2024 tanca amb més de quatre mil espectadors i havent exhaurit les entrades en bona part de les propostes

Foto : Fotos: M. Millan

L'organització destaca l'increment de públic local, sobretot en els espectacles de Girona, i la gran afluència en les representacions del FITAG als Municipis

El Festival Internacional de Teatre Amateur de Girona ha tingut lloc del 27 al 31 d'agost, amb la participació de companyies d'arreu del món

Casa de nines, una representació de la companyia Tequatre de Figueres, va posar aquest dissabte el punt final a la vint-i-quatrena edició del FITAG (Festival Internacional de Teatre Amateur de Girona). Han estat cinc dies d'activitat intensa, amb una vintena de propostes de companyies d'arreu del món, en què l'esdeveniment s'ha tornat a confirmar com a punt de referència internacional del teatre amateur. 

Enguany, s'ha mogut en uns registres d'ocupació lleugerament superiors a l'edició passada, quan es va fer efectiu el relleu en la direcció. En total, uns quatre mil tres-cents espectadors, amb molt bona afluència de públic en la majoria de propostes. De fet, s'han exhaurit les localitats en bona part dels espectacles, que eren de companyies gironines i catalanes, d'arreu de l'Estat (València, País Basc, Madrid, Castella - la Manxa i Navarra) i també internacionals, com les de l'Alguer i altres ciutats d'Itàlia, Polònia o el Marroc. 

Amb el lema «Clima FITAG», el festival ha tingut lloc del 27 al 31 agost en diferents punts de la ciutat de Girona, entre els quals l'auditori Viader i el pati de la Casa de Cultura de la Diputació de Girona, i en cinc municipis més de la demarcació (Caldes de Malavella, Campdevànol, la Cellera de Ter, Sant Gregori i Vidreres). 

L'organització ha valorat positivament aquestes xifres, sobretot l'increment d'espectadors locals, de la ciutat de Girona. També han tingut molt bona acollida els espais habilitats especialment per a aquesta edició, com el refugi antiaeri del jardí de la Infància, on es va poder veure un espectacle i es va oferir un taller: «Eren espais petits, peculiars, i s'han omplert, no només perquè actuaven de refugis climàtics, sinó també per la seva espectacularitat i perquè han permès viure una proposta diferent».

Els participants i espectadors del FITAG 2024 també han pogut gaudir de La Prèvia, un espai situat a la plaça de l'Hospital, davant de la Casa de Cultura de la Diputació de Girona, que cada vespre dels dies del festival s'ha convertit en un punt de trobada entre companyies i públic. En aquesta línia, també ha tingut una gran resposta el FITAG de Nits, un espai d'improvisació, en què actors amateurs o, fins i tot, gent del públic han pujat a l'escenari per mostrar el seu talent. 

L'esdeveniment també ha apostat amb força en aquesta edició per l'accessibilitat, per poder arribar a tots els públics. En aquest sentit, hi ha hagut espectacles accessibles per a persones amb ceguesa, per a persones amb sordesa _amb llenguatge signat en català_ i espectacles amb sobretítols. A més, l'espectacle Exácticamente diversa d'Ezezagunok comptava amb vint-i-dues persones amb diversitat funcional i la companyia Delit, amb una actriu amb cadira de rodes. 

El vicepresident i diputat de Cultura, Jordi Camps, ha posat en relleu l'èxit d'aquesta edició: «Aquest és un esdeveniment consolidat, que any rere any ha sabut fusionar tradició i modernitat en els seus espectacles. L'any que ve, arribarem a la vint-i-cinquena edició; serà una fita molt important i tenim ganes de celebrar-ho d'una manera molt especial». 

El FITAG l'organitza la Diputació de Girona i el coordina la Casa de Cultura, amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya i l'Ajuntament de Girona. Per segon any consecutiu, la direcció artística, producció i dinamització ha anat a càrrec de Baowatt, Produccions Oníriques.