Programa 2024-2025

Fitxa de l'activitat

Llista d'activitats > Fitxa de l'activitat

La Copa, SCC

C. Josep M. de Sagarra, 5
Salt - Gironès
Telèfon: 646415093
Fax:
info@lacopa.cc
www.lacopa.cc
fitxa de l'entitat organitzadora
Sol·licitud de l'activitat

Títol:

Les basses del Terrisser


Descripció breu:

Les basses del Terrisser són un espai tot just recuperat a tocar de Figueres. Són una zona humida que es forma gràcies a la gran dissolució que tenen les calcàries que formen el subsol. L'aigua circula per conductes fins a arribar a una conca que no té drenatge natural i s'acumula formant petites basses. Aquestes basses constitueixen una interessant zona humida que, poc o molt, sempre té aigua. A més, hi ha un munt de particularitats que descobrirem al llarg de l'itinerari.


Lloc o equipament:

Les basses del Terrisser.


Nivell educatiu:

Educació infantil: No

Educació primària: Si

Educació secundària: Si

Cicles formatius: Si

Cicle inicial: No

Cicle mitja: Si

Cicle superior: Si

Primer cicle ESO: Si

Segon cicle ESO: Si

Batxillerat: Si

Durada:

4-5 h


Preu/alumne original:

9.5 €

Preu/alumne amb subvenció aplicada

5.5 €

* La subvenció de la Diputació de Girona a les activitats seleccionades realitzades per escoles o instituts de les comarques de Girona és de fins al 70 % del preu, un màxim de 2,50 €/alumne per a les activitats de matí, 1,50 €/alumne per a les activitats de tarda i 4 €/alumne per a activitats de dia sencer (matí i tarda).


Objectius:

1. Situar-se en el context geogràfic; 2. Conèixer la importància i els valors de les zones humides; 3. Identificar el relleu i els processos càrstics i les conques endorreiques; 4. Identificar alguns fòssils i els processos geològics de l'espai; 5. Reconèixer les principals espècies vegetals característiques de la zona humida i de la bosquina mediterrània; 6. Reconèixer el paisatge etnogràfic (construcció amb pedra seca) i donar-li valor.


Descripció de l'activitat:

Recorregut amb diverses parades que serviran per anar descobrint els aspectes més característics de la zona. S'iniciarà l'itinerari reconeixent de què està constituït el subsol pel qual caminem i quan i com es va formar. Després el recorregut ens portarà a un punt estratègic on farem una interpretació del paisatge i identificarem els accidents geogràfics que tenim al nostre entorn (plana de l'Empordà, Pirineus, Alta Garrotxa). Finalment arribarem a les basses i explicarem el procés de formació, mentre visitem una petita cova i comprovem el funcionament hidràulic que permet l'establiment de les basses. Ens acostarem a les basses i n'identificarem la vegetació més característica, alhora que explicarem la importància de les zones humides. Finalment ens fixarem en els elements identitaris del paisatge des del punt de vista etnogràfic i explicarem la història de les basses del Terrisser, que es van utilitzar per a l'extracció de terres per fer terrissa.


Materials utilitzats:

Utensilis: recipients de mostreig i lupes; suport didàctic: làmines de suport.


Mecanismes d'avaluació:

Debat i reflexió amb els alumnes en acabar l'activitat. Valoració oral de l'activitat per part dels alumnes. Qüestionari de valoració per als docents.


Observacions:

Cal dur calçat i roba adequats, gorra i aigua; segons l'època de l'any, cal portar loció antimosquits, protecció solar i gorra. També cal portar estoig i carpeta.