Glossari


Autònoms

L'afiliació a la Seguretat Social és obligatòria per a totes les persones incloses en el camp d'aplicació de la Seguretat Social i única per a tota la vida del treballador. És a dir, la persona que treballa s'afilia quan comença la vida laboral i es dona d'alta en algun dels règims de la Seguretat Social; l'afiliació serà única, sens perjudici de les altes i baixes laborals que pugui tenir al llarg de la vida laboral.

Les afiliacions (els llocs de treball) als diferents règims de la Seguretat Social es corresponen amb les situacions que generen obligació de cotitzar, és a dir, una mateixa persona es comptabilitza tantes vegades com situacions tingui, ja sigui en el mateix règim o en diferents.

Atès que la variable "residència de l'afiliat" que consta al fitxer d'afiliacions de la Tresoreria General de la Seguretat Social pot no estar actualitzada, l'Idescat vol obtenir resultats territorials d'afiliacions (llocs de treball) segons la residència de l'afiliat. Per aquest motiu tracta la variable "residència de l'afiliat" acarant-la amb altres fitxers d'origen administratiu; d'aquesta manera enriqueix el fitxer original.

Tipus de relació laboral:

  • Assalariats = per compte d'altri:inclou totes les afiliacions d'afiliats que cotitzen en règims de cotització associats a un compte de cotització o assimilats.
  • Autònoms = per compte propi:inclou les afiliacions d'afiliats al Règim especial de treballadors autònoms (RETA) i al Règim especial del mar per compte propi.

Nota:  a partir del 1r trimestre de 2022 els resultats estan arrodonits a valors múltiples de 5, algun total pot no coincidir amb la suma de la seva desagregació. Les afiliacions al RGSS es classifiquen segons la ubicació del compte de cotització.

Font: Idescat, a partir dels fitxers d'afiliacions i comptes de cotització de la Tresoreria General de la Seguretat Social.

Logo DDGI