Notícies

S'anuncien les quatre candidatures aprovades en la primera convocatòria de projectes de l'Espai Català Transfronterer

Foto : S'anuncien les quatre candidatures aprovades en la primera convocatòria de projectes de l'Espai Català Transfronterer

La convocatòria atorgarà 2,2 milions d'euros del Fons Europeu de Desenvolupament Regional als projectes aprovats

Es tracta de projectes transfronterers amb la presència de la Universitat de Girona, el GEiEG i la Cambra de Comerç de Girona com a socis gironins

El Département des Pyrénees- Orientales, la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Girona són els tres socis que integren l'Àrea Funcional EsCaT

Ja s'ha publicat la resolució provisional de la primera convocatòria de projectes estructurants de l'Espai Català Transfronterer (EsCaT), en el marc del Programa POCTEFA 2021-2027, que té per objectiu millorar la qualitat de vida d'aquest espai transfronterer a través de projectes amb un alt impacte en el territori.

L'Àrea Funcional EsCaT és una iniciativa transfronterera portada a terme pel Département des Pyrénées-Orientales, la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Girona. Els tres socis d'aquesta àrea funcional, treballen per desenvolupar aquest projecte a través d'accions com la convocatòria de projectes estructurants i petits projectes, trobades d'intercanvi i formació o la publicació de documentació d'interès, entre d'altres.

En aquesta primera convocatòria, que compta amb 2,2 milions d'euros del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), s'han rebut set candidatures, quatrede les quals han estat aprovades pel Comitè de Programació del programa POCTEFA 2021-2027.

Els caps de fila dels projectes programats disposen d'un termini de 10 dies hàbils, des del dia següent a la notificació, per acceptar la subvenció FEDER, i de 45 dies naturals per aportar la documentació sol·licitada en la resolució.

La durada d'aquests projectes és de màxim tres anys i el programa POCTEFA en subvenciona el 65%.

Les candidatures presentades es centren en temes com la interconnectivitat de serveis, intercanvi de dades i open data, formació, aigua, gestió ambiental, educació i sensibilització ciutadana, política de desenvolupament de les llengües del territori, polítiques culturals, patrimonials i desenvolupament d'intercanvis.

Els quatre projectes aprovats són els següents:

*UNIESCAT - Espai Universitari Català Transfronterer

  • Import FEDER atorgat: 575.524,83 €     
  • Socis: Universitat de Girona i Universitat de Perpinyà
  • Objectiu: Crear una estructura permanent a l'Espai Català Transfronterer que permeti impulsar, gestionar i consolidar les col·laboracions entre el professorat, estudiants i personal de la UPVD i UdG, així com entre els seus respectius ecosistemes, donant valor a un espai de vida transfronterer.

 

*UPTTC - Un pour tous, tots per un

  • Import FEDER atorgat: 414.005,22 €     
  • Socis: Union Sportive Arlequins Perpignan-Rousillon -USAP- i GEiEG
  • Objectiu: Unir el territori a través del foment i el desenvolupament del rugbi a partir d'estades esportives, culturals i educatives a banda i banda de la frontera.

 

*ESTAC - Espai transfronterer d'educació i investigació

  • Import FEDER atorgat: 319.814,48 €     
  • Socis: Universitat de Girona i Universitat de Perpinyà
  • Objectiu: Crear un espai transfronterer de formació superior i investigació, un entorn de cooperació sostenible entre tres laboratoris d'humanitats i ciències socials de les universitats de Perpinyà (Groupe d'Histoire sociale) i Girona (Grup d'Estudis Culturals, Artístics i Polítics i Grup de Recerca en Història de les Societats Rurals).

 

*C.A.T -  Cooperació Transfronterera en el sector de l'artesania

  • Import FEDER atorgat: 803.859,14 €     
  • Socis: Chambre de Métiers et de l'Artisanat de Région Occitanie i Cambra Oficial de Comerç, Indústria i Navegació de Girona
  • Objectiu: Donar suport als artesans en els seus esforços cap a un futur més ecològic a partir d'una marca catalana registrada, difonent mètodes i pràctiques reconegudes en termes de gestió de l'aigua. Promoure i reconèixer la cuina catalana a partir d'un receptari gastronòmic català transfronterer.

L'Àrea Funcional Espai Català Transfronterer preveu publicar dues convocatòries més de petits projectes, una a principis del 2025 i una altra el 2026. Aquestes convocatòries comptaran amb un import total de 710.000 euros cadascuna, i estaran destinades a projectes amb un cost màxim de 200.000 euros.