Notícies

Collita de la primera poma de 2024 de la indicació geogràfica protegida (IGP) Poma de Girona

Foto : Fotografia: Comunica.cat

La diputada Mònica Alcalà ha participat en l'acte simbòlic de la collita a l'IRTA Mas Badia, a Canet de la Tallada, i l'escriptor i periodista Martí Gironell n'ha estat el convidat d'honor

L'augment de les superfícies plantades i les condicions meteorològiques favorables durant el període de floració permeten que aquest 2024 n'hi hagi una collita elevada, de 96.290 tones

Aquest matí ha tingut lloc a les instal·lacions de l'IRTA Mas Badia, a Canet de la Tallada (Baix Empordà, Girona), l'acte simbòlic de collita de la primera poma del 2024 de la indicació geogràfica protegida (IGP) Poma de Girona. 

A l'acte hi han intervingut Jaume Armengol, president de Poma de Girona; Joan Bonany, director de l'IRTA Mas Badia; Àngels Bernadet Martínez, cap de l'Oficina Comarcal del Baix Empordà del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya; Mònica Alcalà i Torrent, diputada d'Educació i Joventut de la Diputació de Girona, i Martí Gironell, periodista i escriptor, com a convidat d'honor. L'acte ha estat conduït pel periodista Raül Muxach.

Els productors de la indicació geogràfica protegida (IGP) Poma de Girona preveuen per aquest any una collita de 96.290 tones, una xifra lleugerament superior a la de la temporada passada, que va ser de 88.570 tones. Si es confirmen les previsions, la d'enguany serà la segona producció més alta, només superada per les 101.750 tones de l'any 2021. Malgrat l'estat d'emergència derivat del context de sequera i les elevades temperatures, la perspectiva en el moment de la collita ha canviat i les previsions a curt i mitjà termini situen una producció superior a les 100.000 tones de pomes durant els propers anys de manera continuada. A les mesures per fer front a la manca d'aigua de pluja, com ara la conversió al reg per degoteig i la construcció de pous d'emergència que han adoptat els productors, s'hi sumen les pluges abundants durant la primavera, factors clau per sortir de l'escenari d'emergència. Això ha permès al sector productor de poma encarar la temporada amb tranquil·litat. 

El president de Poma de Girona, Jaume Armengol, davant l'evolució de les reserves, declara que «encara hi ha inquietud entre els productors, perquè la situació es pot tornar a repetir si la propera tardor o la primavera del 2025 no plou amb regularitat. Per aquest motiu hem de mantenir l'atenció tots plegats: productors, regants i l'Administració».  
La producció de pomes continua sent elevada i per quart any consecutiu se superaran les 85.000 tones. Hi ajuda l'increment de la superfície de producció dels últims anys, amb un creixement del 10 % en els darrers cinc anys, però sobretot la floració dels arbres d'enguany, que ha estat abundant i llarga, i les condicions meteorològiques, elements que han permès una bona pol·linització en els arbres. Pel que fa a la qualitat de la poma, s'espera que presentarà unes característiques d'acord amb els estàndards exigits per la IGP Poma de Girona, mentre que la mida no serà excepcionalment gran degut a l'alt nivell de càrrega de fruits per arbre.

La collita s'allargarà durant els propers quatre mesos. L'esdeveniment, que té com a tradició mantenir el lligam de la poma amb la salut, la gastronomia i la cultura, ha comptat amb l'escriptor i periodista Martí Gironell com a convidat d'honor d'enguany. 

La producció de la IPG Poma de Girona segueix sent molt rellevant en l'àmbit català i també estatal. Representa el 36 % de la producció de Catalunya i gairebé el 20 % de l'Estat espanyol (aproximadament una de cada cinc pomes produïdes a Espanya són de Girona). Jaume Armengol, president de Poma de Girona, indica que «per mantenir aquesta posició en el mercat, les empreses de Poma de Girona fa anys que mantenen les inversions en noves varietats, en l'ús sostenible dels recursos, en noves tecnologies i en la millora del servei. I ho han fet malgrat les incerteses, com ara les que generen una situació extraordinària com és la sequera o estius cada vegada més càlids».  

Durant la visita, la diputada de la Diputació de Girona Mònica Alcalà ha parlat de la relació entre Poma de Girona i el segell Girona Excel·lent: «Girona Excel·lent és el segell de qualitat agroalimentària de la Diputació de Girona que reconeix els millors productes de les comarques gironines. Els productes escollits s'elaboren al cent per cent a les nostres comarques. També formar part d'una IGP és important per a tots. És un reconeixement del territori a través dels seus productes _segells, indicacions protegides que reivindiquen allò que és nostre, l'origen, la tradició i la qualitat_, i un reconeixement social als productes de proximitat».

Finalment, ha manifestat: «Amb el saber, la dedicació i l'experiència de tots els productors que formeu part de la indicació, la Poma de Girona és a les millors mans, compartint l'excel·lència d'un territori. L'Administració pública hem de ser la palanca que ajudi les empreses a assolir l'excel·lència».

Sobre la IGP Poma de Girona 
Poma de Girona és una indicació geogràfica protegida (IGP) en la qual s'agrupen tres empreses que produeixen i comercialitzen la poma: Girona Fruits (Bordils), Giropoma Costa Brava (Ullà) i Fructícola Empordà (Sant Pere Pescador). La IGP Poma de Girona compta amb gairebé 80 socis productors que representen unes 2.000 hectàrees productives distribuïdes entre les comarques del Baix Empordà, l'Alt Empordà, la Selva i el Gironès. 

La proximitat del mar Mediterrani i dels Pirineus fa que les plantacions gaudeixin d'un clima privilegiat. A més, la Poma de Girona està internacionalment reconeguda com un producte de qualitat, segur, de confiança i sostenible. Els productors són fructicultors molt qualificats que usen tècniques de producció integrada respectuoses amb el medi ambient, responsables i sostenibles. Alhora fan controls de qualitat estrictes i implanten sistemes de traçabilitat.