Notícies

Un espectacle basat en una novel·la de terror gòtic ucraïnesa del segle XIX obre el FITAG 2024

Foto : Fotos: M. Millan

Fins aquest dissabte, 31 d'agost, es podran veure una vintena d'espectacles a diferents punts de Girona, Caldes de Malavella, Campdevànol, la Cellera de Ter, Sant Gregori i Vidreres

Consolidat com a referència mundial, el Festival Internacional de Teatre Amateur de Girona torna a oferir una programació diversa i per a tots els públics

La 24a edició del Festival Internacional de Teatre Amateur de Girona (FITAG) ha alçat el teló aquest dimarts a la tarda al Teatre Municipal de Girona amb l'espectacle The Viy, de la companyia ucraïnesa Educational Theatre of Zaporizhzhia National University. La producció de dansa-teatre està basada en una novel·la de terror gòtic del mateix nom escrita el 1835 per l'escriptor ucraïnès Nikolai Gogol. 

La inauguració ha comptat amb la participació del vicepresident quart i diputat de Cultura de la Diputació de Girona, Jordi Camps; la consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica de la Generalitat, Sílvia Paneque; el segon tinent d'alcaldia i regidor de Cultura de l'Ajuntament de Girona, Quim Ayats, i el director del FITAG, Xavier Valentí. Entre les autoritats que hi han assistit, també hi havia la vicepresidenta segona de la Diputació i vicealcaldessa de Girona, Gemma Geis, i la diputada Imma Muñoz. 

Durant cinc dies -fins al proper 31 d'agost- i sota el lema «Clima FITAG», es podran veure propostes de vint companyies gironines i catalanes, d'arreu de l'Estat (València, País Basc, Madrid, Castella - la Manxa i Navarra) i també internacionals, com les de l'Alguer i altres ciutats d'Itàlia, Algèria, Polònia i el Marroc. 

Les acolliran diferents equipaments de Girona, com l'auditori Viader i el pati de la Casa de Cultura de la Diputació de Girona; el Centre Cultural La Mercè o el Pati de les Magnòlies de l'edifici de la Generalitat a Girona. També s'habilitaran altres espais a la ciutat que actuaran com a refugis climàtics teatrals, com ara l'aparcament SABA de la plaça Pompeu Fabra, El Foment o el refugi antiaeri. 

En el marc de FITAG als Municipis, també hi haurà espectacles en cinc municipis més de les comarques gironines amb el propòsit d'apropar les arts escèniques de caràcter amateur a tot el territori. Es tracta de Caldes de Malavella, Campdevànol, la Cellera de Ter, Sant Gregori i Vidreres. 

El vicepresident i diputat de Cultura de la Diputació de Girona, Jordi Camps, ha destacat: «El FITAG és una fórmula d'èxit, una finestra al món per afavorit l'intercanvi cultural i per promocionar internacionalment casa nostra. Enguany, amb propostes que arriben a les tres is (espectacles infantils, espectacles de carrer itinerants i espectacles d'improvisació), que ens consoliden com un dels festivals de referència en l'àmbit teatral amateur del món». 

Per la seva part, la consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, Sílvia Paneque, ha subratllat: «La cultura és l'ànima d'una societat i festivals com el FITAG són fonamentals per impulsar i preservar aquest esperit. Des del Govern, continuarem treballant per donar suport a totes les iniciatives culturals que fomentin la creació, la diversitat i la participació ciutadana. La cultura és una eina transformadora i fonamental per a la cohesió social i per construir un futur més just, inclusiu i sostenible».

Finalment, el segon tinent d'alcaldia i regidor de Cultura de l'Ajuntament de Girona, Quim Ayats, ha explicat: «El FITAG és un festival amb quasi un quart de segle de vida que, en aquesta nova etapa, revalida el seu compromís amb la ciutat i el territori, i la seva aposta per una cultura de qualitat, diversa, de proximitat i descentralitzada».

 

Gairebé un quart de segle de trajectòria

Des dels inicis, el FITAG ha sabut fusionar tradició i modernitat en cada espectacle. Enguany torna a sorprendre amb una selecció apassionant d'obres teatrals que es distingeixen pel talent i la creativitat de les companyies participants. El director del festival, Xavier Valentí, ha fet una càlida rebuda en vuit idiomes als grups participants i ha convidat a tothom a gaudir de les propostes. 

En aquesta edició, les entrades s'han posat a la venda a un preu simbòlic de 3 euros per obra fins que s'exhaureixin les places. Es pot fer de manera senzilla a través del web oficial, des del qual es redirigeix directament el públic al web de ticketing

El FITAG l'organitza la Diputació de Girona i el coordina la Casa de Cultura, amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya i l'Ajuntament de Girona. Per segon any consecutiu, la direcció artística, producció i dinamització va a càrrec de Baowatt, Produccions Oníriques.