Notícies

Se celebra la primera edició del projecte pioner a Catalunya «Un llibre, un destí»

Foto : Se celebra la primera edició del projecte pioner a Catalunya «Un llibre, un destí»

El Servei de Biblioteques de la Diputació de Girona ha impulsat la iniciativa, que consisteix a triar una novel·la relacionada amb una localitat i fer-hi una gran trobada de clubs de lectura, amb altres activitats paral·leles

L’esdeveniment ha tingut lloc enguany a Caldes de Malavella amb El fill de l’italià de Rafel Nadal com a llibre escollit

 

El Servei de Biblioteques de la Diputació de Girona ha engegat aquest cap de setmana la iniciativa «Un llibre, un destí». Es tracta d’un projecte pioner a Catalunya, que s’emmiralla en els models anglosaxons «One city, one book» o «El llibre del mes» de Rotterdam, de gran èxit, i que consisteix que anualment es triï una novel·la relacionada amb una localitat, on es faci una gran trobada de clubs de lectura, amb rutes literàries i tota mena d’activitats paral·leles.

En aquesta primera edició, el llibre escollit ha estat El fill de l’italià, de Rafel Nadal, i el municipi, Caldes de Malavella. Dissabte passat, es va viure una jornada intensa a la localitat, que va començar al matí al gimnàs de l’escola La Benaula amb un club de lectura multitudinari conduït per Esther Suriñach, en què van prendre part l’autor de la novel·la i dos-cents lectors de 16 biblioteques de les comarques gironines (Anglès, Arbúcies, Blanes, Caldes de Malavella, Calonge, Campdevànol, Cassà de la Selva, Castelló d’Empúries, Hostalric, Riudellots de la Selva, Roses, Salvador Allende de Girona, Sils, Tossa de Mar, Vidreres i Vilobí d’Onyar). Com a convidats, hi van assistir el fill de l’italià real en què s’inspira la novel·la i el jutge de pau de Caldes que va conservar els documents històrics. L’obertura va anar a càrrec de Jordi Camps, diputat delegat de Promoció i Desenvolupament Econòmic Local i DIPLAB; Salvador Balliu, alcalde de Caldes de Malavella; Carme Renedo, directora dels Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat a Girona, i Elena Redó, cap del Servei de Biblioteques de la Diputació. En el seu torn de paraula, Jordi Camps va subratllar que aquesta «és una manera excel·lent d’interrelacionar la cultura i la promoció del territori. Estem convençuts que la proposta té suficient encaix i capacitat d’arrelament com perquè pugui tenir-hi una forta continuïtat i pugui esdevenir itinerant arreu de les comarques gironines en els propers anys». Tant al migdia com a la tarda, es van fer visites històriques teatralitzades pels diferents escenaris de la novel·la. 

L’elecció de la novel·la i la localitat per inaugurar aquest projecte no ha estat casual. L’any 2015, Rafel Nadal va anar a la Biblioteca de Caldes de Malavella a participar en el club de lectura i a presentar La maledicció dels Palmisano, en el marc del programa SAL (Selecció d’Autors Locals) que promou la Diputació de Girona. Aquell dia es va assabentar de l’estada als balnearis de Caldes de mil mariners italians entre l’11 de gener i el 5 de juliol de 1944, i la possible descendència que van deixar-hi. A partir d’aquí, l’escriptor va començar el procés de documentació, que es va materialitzar en una novel·la que va ser la més venuda del passat Sant Jordi i que va rebre el premi Ramon Llull d’aquest 2019. El fill de l’italià narra la història d’aquells mariners a la deriva per culpa de les bombes alemanyes, que van enfonsar el seu vaixell, el cuirassat Roma, l’any 1943, quan Itàlia va signar un armistici amb els països aliats durant la Segona Guerra Mundial. Amb aquest escenari de fons, es relata la història de Mateu, fill d’una relació amorosa entre un dels soldats italians i una dona del poble. La recerca que Mateu farà del seu pare absent és el motor de la història, que reflexiona sobre la identitat personal i la família i els seus lligams. 

El fill de l’italià suposa la sisena obra de Rafel Nadal (Girona, 1954), després de Els Mandarins (2011), Quan érem feliços (2012, Premi Josep Pla), Quan en dèiem xampany (2013), La maledicció dels Palmisano (2015) i La senyora Stendhal (2017).