Notícies

Presentació de l’exposició «Cavallers i ferrers al castell de Rocabruna»

Foto : Presentació de l’exposició «Cavallers i ferrers al castell de Rocabruna»

Avui, dimarts 21 de març, a les 11 h, s’ha presentat als mitjans de comunicació l’exposició «Cavallers i ferrers al castell de Rocabruna» una exposició sobre el treball fet des del Servei de Monuments de la Diputació de Girona, que vol mostrar el procés de recuperació arquitectònica i arqueològica d’un monument antic: el castell de Rocabruna. El projecte, iniciat el 2006 com a simple consolidació d’urgència d’alguns paraments del castell, ha esdevingut un veritable procés de redescoberta arqueològica d’una de les fortificacions d’època medieval més importants de Catalunya. L’excavació de la gran sala del recinte jussà ha proporcionat un dels conjunts de materials metàl•lics més significatius dels darrers anys.

L’exposició té com a finalitat posar a l’abast de la ciutadania aquestes descobertes, un cop restaurades i consolidades, com a gest de retorn a la societat de tot allò que ens ha estat atorgat mitjançant la pràctica de les nostres disciplines en l’àmbit del patrimoni cultural.

El vicepresident de la Diputació de Girona Albert Piñeira ha explicat que tot i que inicialment es preveia fer-hi una petita campanya de consolidació i alguna intervenció arqueològica puntual, s’ha anat deixant al descobert un dels castells més importants de les nostres comarques. Alhora, tenint en compte el conjunt de materials recuperats, es plantejà de preparar una mostra per divulgar a la ciutadania l’enorme coneixement històric proporcionat i per exposar els materials un cop restaurats.

Bibiana Agustí, comissària de l’exposició, ha destacat que cronològicament es mostra el darrer moment de funcionament del castell, als segles XIV i XV, quan les transformacions constructives i funcionals van estar molt condicionades pels conflictes de la baixa edat mitjana. També ha posat en relleu la importància dels elements metàl•lics recuperats.

L’arquitecte Lluís Bayona ha explicat que aquesta antiga fortalesa medieval permetia controlar els passos pirinencs que comunicaven el Ripollès i la Garrotxa amb la Catalunya del Nord, i ha detallat la inversió econòmica feta per la Diputació al llarg d’aquests 10 anys d’excavacions per un import de 677.000 euros: cost de l’obra,54 %; treballs d’arqueologia, 32 %; restauració de peces, 5 %; i exposició, 9 %.

Tots tres han coincidit en gaudir de la descoberta a través d’aquesta exposició. Albert Piñeira ha remarcat que «Cavallers i ferrers al castell de Rocabruna» té com a finalitat posar a l’abast de la ciutadania aquestes descobertes, com a gest de retorn a la societat de tot allò que ens ha estat atorgat mitjançant la pràctica de les nostres disciplines en l’àmbit del patrimoni cultural.

L’exposició s’inaugurarà dimarts, 21 de març, a les 19 h, a la Casa de Cultura i es podrà visitar del 21 de març al 27 de maig de 2017.

 

Més informació al web d’exposicions:

http://www.ddgi.cat/exposicions