Ha estat reconeguda juntament amb les diputacions de Barcelona i Lleida i el Consorci Administració Oberta de Catalunya (AOC) per un projecte d'implantació d'administració electrònica per als ajuntaments
El diputat de Noves Tecnologies, Jordi Xargay, ha recollit aquest dimecres el premi en la categoria de millors resultats obtinguts de grups de treball col·laboratius multidisciplinaris
La Diputació de Girona ha rebut aquest dimecres un guardó en la desena edició dels premis CNIS (Congrés Nacional d'Innovació i Serveis Públics), que han tingut lloc a l'auditori de La Nave, a Madrid. Ha estat reconeguda juntament amb les diputacions de Barcelona i Lleida i el Consorci Administració Oberta de Catalunya (AOC) per un projecte d'implantació d'administració electrònica per als ajuntaments, que els ha ajudat a incrementar l'eficiència, el control intern i la transparència.
El diputat de Noves Tecnologies, Jordi Xargay, ha estat l'encarregat de recollir el guardó en la categoria de millors resultats obtinguts de grups de treball col·laboratius multidisciplinaris. La Diputació de Girona també ha estat finalista enguany en una altra categoria. Els premis CNIS són tot un referent en l'àmbit estatal i reconeixen anualment els projectes més innovadors de les administracions públiques.
A finals del 2012, la Diputació de Girona, amb l'objectiu de millorar l'ús de les tecnologies de la informació i facilitar la transformació digital als ajuntaments de la demarcació, va ser pionera a apostar per establir una col·laboració amb el Consorci AOC, una entitat participada per la Generalitat de Catalunya i Localret.
El projecte e-Municipis es basa en la utilització de les eines desenvolupades pel mateix Consorci AOC i d'una eina de gestió d'expedients electrònics impulsada a través d'una metodologia de treball (e-Set). Totes aquestes eines estan a l'abast dels municipis de forma gratuïta, amb l'objectiu de compartir recursos, complir amb les lleis que regulen els drets d'accés electrònic dels ciutadans a l'Administració i, alhora, donar resposta a la demanda de les administracions locals de petites dimensions sobre com millorar el seu funcionament. D'aquesta manera, es deixa de treballar de manera individualitzada i es millora substancialment la gestió municipal, ja que s'aconsegueix l'accés a tota la documentació i l'agilitat en els tràmits.
Les proves pilot van començar en quatre municipis: la Vall de Bianya, la Cellera de Ter, Fornells de la Selva i Riudellots de la Selva. Actualment, la Diputació de Girona, mitjançant aquesta eina de gestió, dona servei a més de 160 ajuntaments de les comarques gironines, principalment els de menys de 10.000 habitants.
El 2017, va començar el desplegament d'aquest model arreu de Catalunya. La Diputació de Barcelona va incorporar-lo aquell mateix any, mentre que la Diputació de Lleida actualment n'està ultimant la implementació en els seus serveis. Per la seva banda, la Diputació de Tarragona està incorporant criteris a un model propi ja implantat. Catalunya té 947 municipis, dels quals el 78% (739) tenen una població de menys de 5.000 habitants i recursos molt limitats. L'e-Municipis és una aposta de futur per a aquestes administracions locals perquè els permet compartir el mateix sistema de treball, i crear una xarxa que els enforteix. Amb aquesta intenció i perquè tothom se senti part d'aquesta xarxa, l'Oficina de Suport a l'Administració Electrònica de la Diputació de Girona ha creat el lema «Som e-Municipis».