Aquest Primer Seminari Internacional dels Arxius de l'Esport ha estat organitzat pel Comitè d'Arxius de l'Esport del Consell Internacional d'Arxius (ICA/SPO), la Diputació de Girona, l'Ajuntament de Girona i la Generalitat de Catalunya. La intenció d'aquests organismes és que cada dos anys es porti a terme a la ciutat de Girona un seminari sobre els arxius de l'esport.
L'objectiu d'aquest Primer Seminari és conscienciar i sensibilitzar tots els actors del món de l'esport: esportistes, clubs, associacions, federacions, esportistes, metges, fisioterapeutes, periodistes (l'altíssim impacte del periodisme en el món de l'esport és innegable), entrenadors, però també administracions públiques i institucions relacionades amb l'esport de la necessitat d'establir estratègies i polítiques efectives per fer possible preservar i conservar els documents produïts en l'exercici de les seves activitats ara i en el futur.
El Primer Seminari Internacional dels Arxius de l'Esport, que s'adreça a esportistes, entitats, federacions, arxivers i documentalistes, historiadors, periodistes, investigadors, metges, fisioterapeutes, empreses, estudiants i professors, tindrà lloc el dimarts 9 d'octubre a l'EspaiCaixa (plaça Poeta Marquina, 10). Les inscripcions, que són gratuïtes i limitades, es podran formalitzar fins al 4 d'octubre.
En aquesta primera edició es presentarà la visió de vuit professionals amb una notable experiència i que estan vinculats a l'esport a través de les seves disciplines: esport, història, periodisme, salut i arxivística - gestió documental. Els ponents seran: Fina Solà, presidenta de l'ICA/SPO; Albert Llovera, pilot d'automobilisme i ortopeda; Xavier Pujadas, director del Grup de Recerca en Esport i Societat de la URL; Ramon Olivé, cap del departament de Medicina de l'Esport del CAR de Sant Cugat; Imma Pedemonte, periodista esportiva; Daniel Marcos, professor de l'Escola Universitària Euses; Joaquim Borràs, arxiver en cap de l'Arxiu Municipal de Barcelona, i Tim Harris, subdirector del London Metropolitan Archives.
M. Àngels Planas, vicepresidenta de la Diputació de Girona, ha destacat que «hi ha molt pocs arxius d'esport en bones condicions i accessibles per als ciutadans. Tots són fonamentals per a la memòria personal i col·lectiva del món de l'esport i també del conjunt de la societat. Els documents, els arxius de l'esport, han de poder ser utilitzats per a la recerca, la difusió i la comunicació, per això creiem que aquest esforç retornarà amb escreix a la societat».
La presidenta de la Secció d'Arxius d'Esports del Consell Internacional d'Arxius, la catalana Fina Solà, ha assenyalat que «a Girona hi ha un bagatge molt important en l'organització d'importants esdeveniments arxivístics internacionals (com el Congrés Europeu de les Indústries Culturals i les Jornades d'Imatge i Recerca Antoni Varés)».
Carme Renedo, directora dels Serveis Territorials del Departament de Cultura a Girona, ha manifestat que «la bona entesa entre les institucions ajuda a sensibilitzar tant la ciutadania com els governs sobre la necessitat de preservar la documentació de l'àmbit de l'esport i dona garanties pel que fa a la salvaguarda de tots els fons, ja que molt poques entitats tenen els arxius dipositats en fons públics».
Josep Pujols, regidor d'Educació i Esports de l'Ajuntament de Girona, ha assenyalat que «Si unim esforços podrem recuperar bona part de la memòria d'esportistes gironins, saber com han evolucionat les tècniques i els materials esportius. Per això hem de preservar aquesta memòria de l'esport».
La Diputació de Girona, amb l'acceptació d'aquest repte proposat pel ICA/SPO, demostra que conservar, preservar, difondre i, sobretot, facilitar l'accés a la documentació i a la informació produïda en l'àmbit de l'esport és un deure que les administracions tenen amb la societat, perquè aquests arxius conformen una part gens menyspreable de l'activitat humana en els darrers dos segles i, per descomptat, en l'actualitat. Per tant, cal considerar els arxius de l'esport com una peça fonamental que configura la memòria personal i col·lectiva del món de l'esport i, en definitiva, de la nostra societat. Aquests arxius podran ser utilitzats per a la recerca, la difusió i la comunicació.
Al final de la presentació s'ha fet esment de totes les entitats que han col·laborat en aquest Primer Seminari: l'Arxiu Metropolità de Londres, l'Arxiu Municipal de Barcelona, l'Associació d'Arxivers de Catalunya, el Consell Català de l'Esport, l'Escola Superior d'Arxivística i Gestió de Documents (ESAGED), l'Escola Universitària de la Salut i l'Esport (EUSES), el Departament de Cultura, la Facultat de Psicologia, Ciències de l'Educació i de l'Esport - Blanquerna i la Fundació "la Caixa".
WEB RELACIONAT
http://esportarxiu.ddgi.cat