Notícies

La Diputació aprova el Pla de Serveis d'Assistència als Municipis en Prevenció d'Incendis i les ajudes per nevades

Foto : Fotògraf: Eddy Kelele

El Ple de la Diputació de Girona ha aprovat avui dues actuacions per ajudar els municipis gironins  en alguns dels principals problemes que els afecten de manera molt significativa. El Ple ha donat llum verda a les bases perquè els municipis puguin rebre ajudes per a la neteja i manteniment de carreteres i vies públiques afectades per nevades i glaçades. Per altra banda, el Ple ha aprovat el Pla de Serveis d'Assistència en Matèria de Prevenció d'Incendis.

 

Ajudes per nevades

La Diputació pretén col·laborar econòmicament en el finançament de les despeses municipals derivades d'actuacions per neteja de neu i estesa de sal a les carreteres i vies públiques afectades per nevades i glaçades, i també de les despeses d'inversió efectuades amb la mateixa finalitat. Aquestes actuacions de competència municipal generen unes despeses significatives a determinats ajuntaments, els quals no disposen de cap finançament específic o complementari.

Les subvencions per a actuacions municipals de neteja i manteniment de carreteres i vies públiques per nevades i glaçades aprovades avui per la Diputació preveuen una partida total de 240.000 ¿ dividida en dues línies: despeses en béns corrents i serveis (120.000 ¿ ) i despeses en inversions reals (120.000 ¿). Tanmateix, si nevés molt en el que resta d'hivern aquesta quantitat podria augmentar.

L'import que podrà rebre un mateix ajuntament en cada línia de subvenció, despeses corrents i inversions, serà d'un màxim de 30.000 ¿ i d'un mínim de 1.000 ¿. Les ajudes no es podran sol·licitar fins d'aquí a un mes, quan s'aprovi la convocatòria, però tindran caràcter retroactiu i atendran les actuacions que hagi calgut fer fins llavors.

Pla de Serveis de Prevenció d'Incendis

L'any 2012, arran dels focs de la Jonquera, la Diputació va endegar un pla per donar  suport als municipis en matèria de prevenció d'incendis. La Llei 27/2013, de racionalització i sostenibilitat de l'Administració local, estableix que són competències pròpies de la Diputació, entre d'altres, la prestació de serveis de prevenció i extinció d'incendis en els municipis de menys de 20.000 habitants quan aquests no prestin aquests serveis.

I és aquí on intervé el Servei de Medi Ambient de la Diputació de Girona, una de les finalitats i competències del qual és assessorar els municipis i oferir-los assistència general i especialitzada, tècnica i de prestació de serveis, en els àmbits propis de l'Administració local i en matèries tals com la prevenció d'incendis, especialment en el compliment de les seves obligacions derivades de la normativa específica de prevenció d'incendis.

El Pla de Serveis d'Assistència en Matèria de Prevenció d'Incendis aprovat avui pel Ple preveu 5 línies d'actuació:

1. Redacció del plànol de delimitació de les franges de protecció d'incendis (un 95 % dels plànols dels 212 municipis gironins de menys de 20.000 habitants ja estan redactats i 57, aprovats).

2. Encreuament de dades dels de polígons obligats del plànol amb el cadastre per poder identificar i posteriorment notificar als propietaris l'obligació de fer les franges de protecció. Aquest punt s'està iniciant i es va aplicant en funció del ritme que marca cada ajuntament.

3. Redacció del projecte executiu pels municipis amb risc més alt d'incendis, en funció del pressupost disponible.

4.Sessions informatives amb els veïns. Fins ara ja se'n han dut a terme una desena i han donat molt bons resultats.

5. Direcció d'obra i coordinació de seguretat i salut pels ajuntaments que executin les mesures de prevenció d'incendis. 

En el decurs del Ple, el president de la Diputació, Pere Vila, ha compromès una partida de 100.000 euros per a aquest any amb l'objectiu d'ajudar a aplicar les franges als municipis, alhora que ha demanat "més conscienciació veïnal, que els ajuntaments també hi facin petites aportacions i la implicació de la Generalitat".

Mocions

El Ple d'avui també ha aprovat tres mocions conjuntes: una de suport a les mobilitzacions i accions contra el Pla Hidrològic de la Conca de l'Ebre; una altra de suport a la Conca del Ter, a la recuperació del cabal ecològic i la reducció del transvasament i una tercera  sobre la nova organització del transport sanitari.