Notícies

Presentació de La cuirassa, novel·la gràfica publicada dins la col·lecció «Llamps i Tintes!» de la Diputació de Girona

Foto : Fotògraf: Miquel Millan

El diputat Joaquim Roca ha participat en la presentació, que ha tingut lloc a la Casa de Cultura de la Diputació de Girona

El còmic La cuirassa és el tercer volum de la col·lecció «Llamps i Tintes!», la línia editorial de la Diputació de Girona dedicada a la publicació de còmic i novel·la gràfica

Aquest dijous, 19 de setembre, s'ha presentat el còmic La cuirassa, de Laura Reixach (guió, text i dibuixos), el tercer volum de la col·lecció «Llamps i Tintes!», la línia editorial de la Diputació de Girona dedicada a la publicació de còmic i novel·la gràfica.

La cuirassa és l'obra que va resultar guanyadora al III Concurs de Còmic i Novel·la Gràfica, que la Diputació va convocar el 2023. Aquest concurs es va crear amb el propòsit d'incentivar la creació en la modalitat de còmic i novel·la gràfica i potenciar l'edició d'aquest gènere en llengua catalana.

A la presentació hi han participat Joaquim Roca, diputat de la Diputació de Girona; Laura Reixach, autora del llibre La cuirassa; i Josep Pastells, escriptor, que ha estat l'encarregat de presentar l'autora i el llibre.

El diputat Joaquim Roca ha destacat durant la presentació que: «aquest projecte editorial és un projecte innovador, que té el propòsit de fomentar la lectura i acostar la cultura gironina a un públic ampli i transversal, especialment al públic més jove i als col·lectius que per la seva situació de vulnerabilitat tenen més dificultats per accedir a la cultura. Amb aquesta iniciativa, per tant, la Diputació de Girona contribueix al compliment del primer i el quart dels objectius de desenvolupament sostenible de l'Agenda 2030 de les Nacions Unides, orientats a garantir l'accés universal a la cultura i a fomentar l'educació de qualitat, respectivament».

Roca ha felicitat l'autora «per convertir en novel·la gràfica la història de com va néixer el pseudònim més famós de les lletres catalanes, Víctor Català» i ha afegit que «la narració, que s'estructura en diferents escenes, permet als lectors conèixer els motius que van portar Caterina Albert a decidir emprar un pseudònim. Les escenes són recreacions de fets que van succeir i que van ser cabdals perquè l'escriptora prengués aquesta decisió: posar-se la cuirassa d'un pseudònim masculí, tal com ens explica l'autora del còmic».

 

L'obra

Barcelona, 1967. Al Palau de la Música Catalana la funció està a punt de començar. No hi ha gaire públic. S'hi estrena La infanticida, una obra de Víctor Català. Dues espectadores se sorprenen: Com és possible que s'estreni tot just ara, al cap de tant de temps? 

Olot, 1898. El jurat del Jocs Florals està reunit. Han de decidir l'últim premi, el de millor monòleg. No es posen d'acord. La infanticida els agrada molt, però és tan cru... Dos successos distants però íntimament connectats. Els prejudicis, la pressió social, les barreres visibles i invisibles que una dona va haver d'afrontar... La cuirassa, la història del pseudònim més famós de les lletres catalanes. La història de Víctor Català.

 

L'autora

Laura Reixach (Girona, 1970) és il·lustradora, pintora i escriptora. Ha dut a terme diferents exposicions de pintura, entre les quals destaquen «Sofàs», «Punt de partida», «Miscel·lània», «Homenatge» i «Arbres» i és autora dels àlbums il·lustrats En Ceba i en Pebre (Bellaterra, 2010), En Grau i el Pa, L'Afra i la xocolata (Ajuntament de Sant Gregori, 2018) i El viatge d'en Vintcèntims (Bellaterra, 2010), així com del llibre guia Girona a traç de llapis (Llibres del Segle, 2018). Ha col·laborat a la premsa i ha dissenyat etiquetes de vi, postals, cartells i imants. També ha il·lustrat, entre d'altres, Contes molt animals i una mica humans (Eumo, 2015), Un dia a la neu (Associació Catalana de la Síndrome de Rett, 2009), Simó, el talp (Bellaterra, 2011), No et desanimis! (Rei Edicions, 2002) i Lletra menuda 2n (llibre de text, Editorial Baula, 2004). Té obra publicada en català, castellà, eusquera, anglès, francès i coreà.