Notícies

Meranges acull la 41a edició de la Diada de la Cerdanya 

Foto : Fotografies: Consell Comarcal de la Cerdanya

El diputat de la Diputació de Girona i alcalde de Ger, Alfons Casamajó, participa en la celebració organitzada per l'Ajuntament de Meranges, l'Institut d'Estudis Ceretans i el Consell Comarcal de la Cerdanya

Enguany l'esdeveniment s'ha centrat en el coneixement del territori i l'entorn, la climatologia i la sostenibilitat

Aquest diumenge s'ha celebrat la 41a Diada de la Cerdanya. L'Ajuntament de Meranges, l'Institut d'Estudis Ceretans i el Consell Comarcal de la Cerdanya han programat activitats per al foment de la descoberta del territori i d'entorns comuns, i del coneixement de la climatologia.

La Diada de la Cerdanya és un esdeveniment polític i cultural que des de l'any 1981 aplega cada any ajuntaments i entitats de tota la vall per enfortir el sentiment cerdà i els projectes transfronterers. També ha tingut lloc l'Assemblea General de Cerdanya, en què han participat els pobles de totes dues bandes de la frontera.

La sala Malniu de l'Ajuntament de Meranges ha acollit la benvinguda institucional de l'Assemblea General de la Cerdanya, amb l'assistència d'Eduard Isern, alcalde de Meranges; Alfons Casamajó, diputat de la Diputació de Girona i alcalde de Ger; Georges Armengol, president de la Comunitat de Municipis Pirineus Cerdanya i alcalde de Sallagosa (Alta Cerdanya), i Isidre Chia, president del Consell Comarcal de la Cerdanya i alcalde de Bolvir. 

Tot seguit, Josep Maria Prat, president de l'Institut d'Estudis Ceretans, ha fet l'obertura de l'Assemblea General de la Cerdanya. Hi han  participat diferents autoritats, que han fet els parlaments institucionals, a banda d'alcaldes de la Cerdanya i consellers comarcals. 

Seguidament, hi ha hagut una xerrada i una taula rodona sobre meteorologia, a càrrec de tres meteoròlegs:
Francesc Mauri: «L'emergència climàtica: Què hi podem fer? L'emergència ja està amb nosaltres, suposa un repte en tots els sentits de les nostres vides i les societats del planeta. Malgrat que no podem solucionar-ho amb una pila d'actuacions des de casa nostra o des de les administracions i les empreses, sí que ho podem pal·liar o minimitzar».
Alex Van der Laan: «Els models són la clau per poder fer una predicció meteorològica. La importància dels models d'alta resolució per planificar una sortida a l'alta muntanya».
Raimon Pujol i Joan Vendrell: «L'observació meteorològica al Pirineu a través de les càmeres en directe: Parlarem de l'estat de la qüestió de les càmeres web al Pirineu, fent un èmfasi especial en la Cerdanya, i centrant el tema al voltant de com les càmeres en directe són una eina clau per completar les dades de les estacions meteorològiques a l'hora de fer observació, la predicció i la presa de decisions a curt termini».

A la tarda, ha tingut  lloc el traspàs simbòlic de la celebració de la Diada de la Cerdanya 2025 al municipi nord-català de la Guingueta d'Ix (Bourg-Madame).

El diputat de la Diputació de Girona, Alfons Casamajó, ha destacat en la seva intervenció que «la celebració de la Diada de la Cerdanya és un lloc de trobada de tota la comarca, la unió dels pobles de totes dues bandes de la frontera».

També ha manifestat que el fet que el tema central de la Diada d'enguany hagi estat la meteorologia obeeix a «la voluntat de millorar la comunicació entre les estacions meteorològiques dels dos costats de la frontera administrativa, que talla aquesta comarca». «Són precisament aquestes col·laboracions i sinergies el que cal reivindicar per al bon desenvolupament de les relacions entre els pobles de l'Alta i la Baixa Cerdanya; un nexe d'unió entre la zona nord i sud de la comarca, on s'aborden qüestions que afecten el territori», ha afegit Casamajó.