Notícies

Més de sis-cents representants i professionals del món local debatran sobre l'impacte de l'acció municipal en la salut de la població

Foto : Més de sis-cents representants i professionals del món local debatran sobre l'impacte de l'acció municipal en la salu

El primer Congrés de Salut i Món Local és una iniciativa del Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC), les diputacions de Barcelona, Girona i Tarragona; l'Associació Catalana de Municipis (ACM), i la Federació de Municipis de Catalunya (FMC)

Tindrà lloc els propers 30 de setembre i 1 d'octubre a Barcelona, i serà un primer pas en el compromís d'aquestes diputacions i entitats municipalistes de treballar conjuntament per a la millora de la salut i el benestar de la ciutadania

Més de sis-cents alcaldes, regidors i altres representants i professionals del món local es reuniran els propers 30 de setembre i 1 d'octubre per debatre entorn del paper dels municipis en la millora de la salut i el benestar de la població. Ho faran en el marc del primer Congrés de Salut i Món Local, que, amb el lema «Accions locals per a reptes globals», se celebrarà al Museu de la Ciència (CosmoCaixa), gràcies a un acord de col·laboració entre el Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC), la Diputació de Barcelona, la Diputació de Girona, la Diputació de Tarragona, l'Associació Catalana de Municipis (ACM) i la Federació de Municipis de Catalunya (FMC). 

Aquesta iniciativa representa un primer pas en el compromís d'aquestes diputacions i entitats municipalistes de treballar conjuntament per a la millora del benestar de les persones, compartint coneixement i bones pràctiques, i fomentant les polítiques de prevenció i promoció de la salut en l'àmbit local. Es calcula que al voltant del 80 % dels determinants de la salut estan fora del sistema sanitari i tenen a veure amb els hàbits de vida i la xarxa social i comunitària de la persona, així com amb les condicions socioeconòmiques, culturals i mediambientals.

En aquest sentit, el Congrés pretén posar de manifest l'impacte de l'acció municipal, no només en la millora de la salut de la ciutadania, sinó també en la sostenibilitat del sistema sanitari, i reivindicar la necessària participació del món local en la governança del sistema i de les entitats proveïdores de serveis de salut. 

«Hi ha un model sanitari català que passa pels ajuntaments i que és únic a Espanya i insòlit a Europa», assegura el president del Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) i president del Comitè Organitzador del Congrés, Josep Mayoral. «L'hem de defensar i potenciar, perquè és des de la proximitat des d'on millor podem detectar les necessitats de la ciutadania i des d'on podem, també, dissenyar les millors solucions per a reptes tan globals com són fer front a l'impacte del canvi climàtic sobre la salut o l'envelliment de la població».

En la mateixa línia, el president de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), David Bote, recorda que «els ajuntaments han estat els guardians de la salut pública, apropant-se a la ciutadania, coneixent de primera mà les seves necessitats i oferint solucions eficients i ajustades a cada realitat local». «El municipalisme continua essent la clau del futur, i estem convençuts que, treballant des de la proximitat, podem construir un sistema de salut més just, eficient i accessible per a tothom», afegeix.

La presidenta de la Diputació de Barcelona, Lluïsa Moret, coincideix a destacar «el paper clau» del món local en la protecció i la promoció de la salut de les persones. «El repte és majúscul i complex, i cal entendre'l des de totes les òptiques i perspectives per poder-hi fer front. Necessitem treballar coordinadament, incorporant la salut a totes les polítiques públiques, amb una visió àmplia, oberta, compartida i integral de la salut, que arribi al conjunt de la ciutadania».

La presidenta de l'Associació Catalana de Municipis (ACM), Meritxell Budó, explica que, en un context on la salut individual sovint es veu afectada per factors socials, econòmics i ambientals, la salut comunitària emergeix com una «eina essencial» per millorar la salut de la ciutadania. «Les administracions locals poden implementar accions que promoguin hàbits saludables, fomentin la pràctica esportiva i millorin les condicions de vida dels ciutadans en àmbits com l'alimentació, l'habitatge o l'educació, així com la reducció de la desigualtat en salut, perquè les intervencions comunitàries poden ajudar a disminuir les diferències en aquest àmbit entre diferents grups socioeconòmics, proporcionant recursos i suport a aquells que més ho necessiten», assegura.

«Només si entenem que tot està interrelacionat, i que calen solucions globals però alhora locals, trobarem la manera de seguir millorant la salut i el benestar de les persones, tenint cura del planeta i de la nostra comunitat», conclou el president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, el qual assenyala que el primer Congrés de Salut i Món Local n'és una bona mostra: «Unim forces per presentar un nou espai de reflexió i debat sobre models, reptes, però, sobretot, sobre servei públic per al món local».

Des de la Diputació de Tarragona, com a institució supramunicipal de suport als ajuntaments i al conjunt de la ciutadania, també consideren que la participació en el Congrés és una oportunitat única. «S'hi debatran aspectes de gran rellevància que formen part de la nostra agenda i pla de mandat, com són la sostenibilitat, el canvi climàtic, l'envelliment, el suport a entitats socials i la millora de les quotes de benestar de la ciutadania», assegura la presidenta de l'entitat, Noemí Llauradó. «No tinc cap dubte que aquesta trobada permetrà aprofundir en aquests i altres aspectes que, avui dia, són indissociables de les polítiques públiques que duem a terme les administracions locals», indica la presidenta de la Diputació de Tarragona. «Els municipis tenen molt a dir en matèria de salut.».

 

Conferències, taules rodones i tallers

El Congrés de Salut i Món Local girarà entorn dels eixos temàtics següents: «Salut en totes les polítiques», «Integració social i sanitària», «Salut planetària i món local», «Envelliment i salut», «Salut pública i municipis» i «Competències municipals i governança en salut i atenció social». Per abordar aquests temes, entre els dies 30 de setembre i 1 d'octubre tindran lloc sis taules rodones, sis tallers i diverses conferències amb ponents d'àmbit nacional i internacional. 

Les conferències aniran a càrrec del president del Consell Econòmic i Social (CES) d'Espanya, Antón Costas; el metge especialista en salut comunitària i conseller de Sanitat del País Basc entre 2009 i 2012, Rafael Bengoa, i l'economista i director del Servei Català de la Salut entre 2016 i 2018, David Elvira. A l'acte de clausura també es comptarà amb la col·laboració del Govern de Dinamarca, que presentarà el seu model d'atenció social i sanitària.