Notícies

La Diputació cedeix en comodat l'escultura Retrat de Miquel Oliva Vilar, de Ricard Guinó, a l'Ajuntament de Girona

Foto : Fotos: M. Millan

La peça, realitzada entre els anys 1907 i 1910, s'incorporarà a l'exposició permanent del Museu d'Història de Girona

La Diputació de Girona ha cedit en comodat a l'Ajuntament de Girona l'escultura Retrat de Miquel Oliva Vilar, realitzada entre els anys 1907 i 1910 per l'artista gironí Ricard Guinó i Boix (1890-1973). Aquest dijous a la tarda, la vicepresidenta segona de la Diputació de Girona, Gemma Geis; la regidora de l'Ajuntament de Girona Sílvia Aliu; la directora del Museu d'Història de Girona, Sílvia Planas; la directora del Museu d'Art de Girona, Carme Clusellas, i la cedent i propietària inicial de l'obra, Isabel Oliva, han presentat l'escultura en un acte al Museu d'Història de Girona, on s'exposarà a partir d'ara.

La vicepresidenta Gemma Geis ha destacat: «Aquesta cessió de la Diputació no només permetrà complir el desig d'Isabel Oliva, sinó també posar molt més en relleu la figura del seu oncle avi, molt reconegut pels seus contemporanis i crítics posteriors per l'elevada qualitat de la seva tasca com a concertista de piano i docent a Girona. I, per descomptat, també servirà per continuar enriquint la col·lecció d'obres de Ricard Guinó, que és molt rellevant per a la història de l'art en l'àmbit europeu».

En concret, l'escultura Retrat de Miquel Oliva Vilar, modelada en guix i procedent del Museu d'Art de Girona, s'incorporarà a la col·lecció Ricard Guinó que custodia el Museu d'Història de Girona. L'artista Ricard Guinó, instal·lat a París a partir dels anys vint del segle XX, va ser ajudant i col·laborador del pintor Auguste Renoir, i coautor de les seves escultures. La importància de la peça que rep el Museu rau en el fet que es tracta d'una obra realitzada durant la primera etapa artística de l'escultor a la ciutat.

A partir d'ara, la peça s'afegeix a la cessió que ja va fer la família De Palol el 2014 de l'escultura que representa el poeta Miquel de Palol, obra igualment de Ricard Guinó, i que van donar a la ciutat Maria de Palol i el seu nebot, Miquel de Palol, a través del Museu. En el conjunt d'obres de què disposa l'equipament cultural gironí, també s'hi inclouen quatre dibuixos amb tinta, carbó i llapis que l'Ajuntament de Girona va rebre de la vídua de Michel Guinó, Corinne Guinó, el mes de setembre de 2023, i altres escultures procedents de l'Escola de Belles Arts de Girona, que formen part del fons municipal.

Cal destacar que l'impuls que ha fet possible la cessió de l'escultura al Museu d'Història de Girona l'ha donat la poeta gironina Isabel Oliva i Prat, neboda neta de Miquel Oliva, la qual ha manifestat en nombroses ocasions la voluntat que la peça s'incorporés al fons d'art del Museu amb l'objectiu que pugui ser exhibida al costat d'altres obres de Guinó.

Aquesta nova incorporació completarà el relat històric i cultural que es desprèn de les obres d'art exposades al Museu d'Història de Girona. A través de les obres, les persones visitants poden fer una reflexió i ampliar el coneixement entorn d'un moment d'efervescència intel·lectual a Girona que va ser possible gràcies, precisament, a personalitats com Miquel Oliva i Vilar.

Miquel Oliva i Vilar va ser pianista, músic i compositor gironí. També va exercir de docent de l'Orquestra de la Diputació de Girona i de l'hospici, i va participar en grups d'intèrprets com Quinteto Artístico Gerundense, Quintet Català o Trio Gerió, al costat de músics com Sants Sagrera i Rafel Serra. Va formar part del grup d'artistes, intel·lectuals i homes de lletres modernistes de la Societat Athenea de Girona, del qual també formaven part Bertrana, De Palol, Masó, Rahola i Montsalvatge. Aquest fet justifica que ara s'incorpori el seu retrat a les sales permanents del Museu d'Història de Girona. Específicament, a l'espai dedicat a la Girona modernista i noucentista, que està situat al tercer pis, on acompanyarà les altres escultures de Ricard Guinó que ja hi tenen un lloc destacat.

Etiquetes

Centre gestor

Patrimoni

Notícies relacionades

Contacte

Oficina de Difusió

comunicacio@ddgi.cat