Notícies

El servei de Biblioteques organitza 320 activitats formatives arreu de la demarcació aquest curs que ve

Foto : El servei de Biblioteques organitza 320 activitats formatives arreu de la demarcació aquest curs que ve

Estan englobades en els projectes BiblioSTEAM, 78 RPM i Bibliomakers, i els tallers de formació en tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) adreçats a la ciutadania

En total, seran 851 hores de formació de setembre a juny del 2025 repartides en quaranta-quatre biblioteques 

El servei de Biblioteques de la Diputació de Girona presenta les activitats que ha programat entre  aquest setembre i el juny del 2025 arreu del territori. Es tracta de 320 activitats formatives que acolliran quaranta-quatre biblioteques d'arreu de la demarcació, algunes de les quals participen en més d'un projecte o activitat. 

S'han programat un total de 851 hores de formació, que tenen per objecte fomentar l'accés universal al coneixement i donar suport a l'aprenentatge de la ciutadania en diferents àmbits. D'aquesta manera, es reforça la funció de les biblioteques públiques com a equipaments culturals de referència en els seus respectius municipis. 

Totes les activitats estan repartides en diferents projectes impulsats en els últims anys des de l'ens supramunicipal. El més recent és el BiblioSTEAM, que es va engegar l'any 2022 amb el propòsit de trencar barreres i prejudicis al voltant del coneixement científic i tecnològic, en alguns casos considerades elitistes i dissociades de la quotidianitat, un factor que tendeix a generar desinterès per aquests temes entre la ciutadania. 

En total, s'han programat 64 conferències i 16 tallers de tres sessions cadascun en setze biblioteques. Són activitats de caràcter marcadament formatiu i pedagògic i algunes propostes es treballaran a partir de la metodologia STEAM, entesa com una pràctica formativa amb un enfocament clarament interdisciplinari a partir d'accions creatives i transversals. 
Els 16 tallers requereixen d'inscripció prèvia, que s'ha de formalitzar a la biblioteca de referència. 

El projecte es materialitzarà aquest 2024 a través de conferències sobre ciència i tecnologia impartides per reconeguts investigadors i experts vinculats a l'Associació Catalana per a la Divulgació Científica (ACDIC), conferències sobre ciència i filosofia i tallers tecnològics adreçats a infants i joves. 

 

El projecte 78 RPM

Aquest projecte va néixer l'any 2020 després de detectar un descens continuat del préstec de CD a les biblioteques a causa dels canvis tecnològics i d'hàbits de consum dels usuaris. 

Per fomentar la difusió i la presència de la música a les biblioteques, amb independència del format en què es presenta, el projecte 78 RPM aposta per tres línies de treball:

  • Els fons: fer l'anàlisi dels catàlegs, donar visibilitat als artistes locals o emergents i apostar per la convivència dels suports.
  • Els espais: fomentar zones d'escolta ben equipades i sales per a activitats de caràcter formatiu i pedagògic.
  • La creació d'una xarxa d'activitats en biblioteques d'arreu de les comarques gironines, tenint en compte els talents locals i la descoberta de nous estils musicals. 

Enguany, s'han programat 24 conferències en sis biblioteques de la demarcació. 

 

Bibliomakers i formació TIC

El servei de Biblioteques de la Diputació de Girona va iniciar l'any 2018 un projecte formatiu que es basa en l'ús de les TAC (Tecnologies de l'Aprenentatge i el Coneixement). Es fa ús de la tecnologia, entesa com una eina per treballar les competències pròpies en l'àmbit digital, per desenvolupar habilitats personals com l'autonomia, l'aprenentatge, el treball en equip, l'esperit crític i els valors cívics. 

En aquesta edició, el Bibliomakers inclou 66 tallers tecnològics de tres sessions cadascun dirigits a infants i joves (de quatre a setze anys), en els quals es treballen continguts en programació, robòtica, creació i disseny 2D i 3D. Hi prendran part 26 biblioteques de la demarcació. 

Finalment, també s'oferiran tallers de formació en tecnologies de la informació i la comunicació (TIC). Es tracta d'una activitat gratuïta que es duu a terme en un format de tres hores de formació i amb una oferta de 150 tallers en total, amb la participació de 31 equipaments públics de les comarques gironines. 

El Bibliomakers i les formacions TIC requereixen d'inscripció prèvia, que es pot fer en les biblioteques on es portin a terme les activitats. 

Documentació

78 RPM_2024_2025 30/08/2024
BiblioSTEAM_2024_2025 30/08/2024