Notícies

El president de la Diputació de Girona, a la inauguració de la 56a Universitat Catalana d'Estiu

Foto : El president de la Diputació de Girona, a la inauguració de la 56a Universitat Catalana d'Estiu

L'esdeveniment té lloc fins al 23 d'agost a Prada (el Conflent) amb el lema «Països Catalans: resistència i societat civil democràtica»

La lliçó inaugural ha anat a càrrec de l'escriptor de Sant Feliu de Guíxols Toni Sala, que ha parlat sobre «La tradició literària com a símptoma»

El president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, ha intervingut aquest dissabte en la inauguració de la 56a edició de la Universitat Catalana d'Estiu (UCE) a l'amfiteatre del Liceu Renouvier de Prada (el Conflent). Hi ha participat juntament amb l'alcalde de Prada, Yves Delcor; el president de la Universitat Catalana d'Estiu, Jordi Casassas, i el president de la Fundació Catalana d'Estiu, Joandomènec Ros. 

La lliçó inaugural ha anat a càrrec de l'escriptor i professor de literatura catalana a la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona, que ha parlat sobre «La tradició literària com a símptoma». Enguany els actes de la Universitat Catalana d'Estiu, que té com a lema «Països Catalans: resistència i societat civil democràtica», es clouran el 23 d'agost. 

Acadèmics i polítics assistiran al campus, sobretot en la jornada prevista per al proper dimarts, quan tota l'activitat de l'UCE es desplaçarà fins a Prats de Molló. Allà es visitarà la Casa Macià, l'edifici que va acollir a Francesc Macià i els voluntaris catalans que preparaven els fets de Prats de Molló. 

A Prada, per la seva part, s'hi faran conferències i taules rodones per abordar qüestions com la política lingüística a les universitats, el paper de la intel·ligència artificial en el feixisme i la societat civil democràtica o els camins de futur per als moviments d'alliberament nacional. 

Durant el seu parlament, el president, Miquel Noguer, ha destacat: «Hem de dir-li a la societat civil que hem après de les errades i que, més enllà de resistir, ens cal passar de manera organitzada a l'acció. Cadascú haurà de tornar a fer el seu paper: uns al carrer; els altres a les sales de plens, als hemicicles, als Parlaments,... allà on toqui a cadascú per demostrar que no només estem aquí, sinó que no hem abaixat els braços. Només el treball conjunt del territori lingüístic català ens garanteix la prosperitat». 

La Universitat Catalana d'Estiu té lloc a Prada, a la comarca del Conflent (Catalunya del Nord), des de fa cinquanta anys, i ha estat sempre un espai de llibertat i de trobada d'estudiants, professors, professionals, especialistes, polítics i assistents en general dels vuit territoris que componen els Països Catalans: l'Alguer, Andorra, el Carxe, el Principat de Catalunya, la Catalunya del Nord, la Franja de Ponent, les Illes Balears i el País Valencià.