Notícies

Miquel Noguer presideix la Sardana de l'Alcalde d'Amer, que enguany celebra el 75è aniversari de la seva recuperació

Foto : Fotos: J. Castro / Iconna

Coincidint amb la Festa Major del municipi, el president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, ha presidit aquest divendres a la plaça del Monestir la Sardana de l'Alcalde d'Amer, un ball que té una gran càrrega cultural, patrimonial i històrica i que aquest any celebra el 75è aniversari de la seva recuperació.

Molts amerencs i alcaldes dels municipis de les rodalies s'han reunit per ballar aquesta sardana peculiar, encapçalada pel convidat d'honor i per l'alcaldessa d'Amer, Maria Rosa Vila, en senyal de germanor, convivència i cohesió no només entre la gent d'Amer, sinó també amb els municipis del seu entorn.

Aquesta no és una sardana qualsevol, ja que la Sardana de l'Alcalde es balla sempre de forma oberta, sense tancar el cercle com obligaria a fer-ho una sardana habitual. I és que aquesta activitat representa la unió i germanor de tota una vila, independentment de la classe social, el sexe i l'edat. Així ho corrobora el notari Joan de Porcioles, que va deixar per escrit les instruccions del famós ball i gràcies al qual s'ha pogut recuperar aquesta tradició després que la sardana es deixés de ballar a principis del segle XX: «Aquesta sardana, mentre dura, no es tanca mai; deixa la porta oberta a tothom qui vulgui entrar-hi». De fet, la Sardana de l'Alcalde va sorgir com una crítica a les guerres remences, que van enfrontar les classes socials del Principat de Catalunya.

En la seva intervenció, el president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, ha destacat: «Aquesta sardana que avui, un cop més, ballem en aquesta plaça de la Vila és una dansa única. Ballar-la sense tancar el cercle és una metàfora del que és la societat catalana: una societat oberta, solidària, sempre disposada a acollir persones sense preguntar-los ni la procedència, ni l'origen, ni les conviccions polítiques o religioses. Un caràcter obert que vol mantenir la identitat, la llengua i la cultura que ens són pròpies. Tothom és benvingut al nostre país».

L'Ajuntament d'Amer constata que la tradició ve de molt lluny, segons el document publicat a la revista Arxiu de Tradicions Populars. L'article data del 1906 i descriu «la Sardana del Batlle que es balla cada any a la vila d'Amer, per la diada de la Festa Major». Cap al 1910 es va deixar de ballar, i amb motiu de la celebració del mil·lenari de la consagració del temple del monestir de Santa Maria d'Amer, l'any 1949, es va recuperar aquesta tradició. La sardana tenia forma d'espiral oberta en la qual els vilatans, amb la vestimenta pròpia de la Festa Major, ballaven i dansaven en senyal de germanor, i s'ha mantingut viva fins avui amb el mateix format.

Enguany s'ha celebrat el 75è aniversari de la recuperació de la Sardana de l'Alcalde i, des d'aleshores, la peça que es toca és Festa mil·lenària, que aquest any s'ha ballat al so de la cobla La Principal de la Bisbal. Abans de l'acte, el president, Miquel Noguer, ha signat al Llibre d'Honor de l'Ajuntament.