Notícies

La Diputació de Girona contribueix a digitalitzar més de 700 pimes de la demarcació en els últims setze mesos

Foto : La Diputació de Girona contribueix a digitalitzar més de 700 pimes de la demarcació en els últims setze mesos

Ho ha fet a través de la iniciativa Accelera Pime Rural Girona, que compta amb finançament del fons Next Generation i de la mateixa corporació

També se'ls ha ajudat a sol·licitar el Kit Digital, una línia d'ajuts per implantar solucions digitals, per valor de gairebé un milió d'euros

Impulsar la digitalització de les petites i mitjanes empreses i del sector dels autònoms dels municipis de menys de 20.000 habitants de les comarques gironines. Amb aquest objectiu, el febrer del 2023, va arrencar la iniciativa Accelera Pime Rural Girona, coordinada a través del servei de Promoció i Desenvolupament Econòmic Local de la Diputació de Girona. 

Setze mesos després, les dades mostren l'eficàcia d'aquest programa per potenciar l'ús de les eines digitals entre el teixit empresarial gironí. Fins al 30 de juny passat, la Diputació havia contribuït a digitalitzar 710 pimes d'arreu de la demarcació. Els tres tècnics contractats per l'ens supramunicipal han ofert a les empreses assessorament personalitzat gratuït i els han acompanyat, presencialment o en línia, per trobar les solucions tecnològiques més adequades per als seus negocis.

L'Accelera Pime Rural Girona compta amb vuit espais físics, amb oficines a les diverses seus dels consells comarcals gironins _en el cas de la Garrotxa i el Ripollès, a les agències que tenen delegada l'activitat de promoció econòmica_ i amb un espai virtual amb continguts de l'àmbit de la digitalització.

La Diputació de Girona també ha donat suport a les pimes, microempreses i autònoms per gestionar la sol·licitud del Kit Digital, un programa de subvencions per facilitar-los la implantació de solucions digitals, com la renovació o la creació d'un lloc web, la creació d'una botiga en línia, la gestió de xarxes socials o la potenciació de la ciberseguretat (antivirus). En total, s'han demanat 962.000 euros, un 43,6 % dels quals ja han estat concedits (419.242 euros). 

El vicepresident primer i diputat de Promoció i Desenvolupament Econòmic Local de la Diputació de Girona, Pau Presas, ha destacat: «La digitalització no és una opció, sinó que s'ha convertit en una necessitat per al desenvolupament de les pimes: els pot permetre ser més eficients, operatives i, sobretot, competitives. La nostra funció, com a Administració pública, és treballar per acompanyar-les en aquesta transició digital». 

Durant aquests primers mesos en què la iniciativa s'ha posat en funcionament, també s'han dut a terme 37 formacions, que han tingut 686 assistents (18 de mitjana per sessió). També han tingut èxit les tres jornades de treball organitzades, que han posat en contacte proveïdors d'eines digitals amb pimes del sector primari, l'hostaleria i restauració i el comerç digital, amb una acollida de 264 participants. 

 

Principalment, els autònoms

Els usuaris de les oficines de l'Accelera Pime Rural Girona han estat, principalment, els autònoms sense treballadors (43,2 %) i les microempreses (40,1 %). Les empreses més grans, sobretot les que superen els cinquanta treballadors, ja tenen capacitat i múscul econòmic per desenvolupar per elles mateixes una estructura digital sòlida. 

El perfil de pime atesa a les comarques gironines prefereix l'atenció presencial (64,9 %), té un nivell tecnològic intermedi (50,1 %) i busca un assessorament sobre el Kit Digital (46,7 %), les xarxes socials (17,3 %) i el Google My Business (12,4 %). D'entre les solucions plantejades en el Kit Digital, l'opció majoritària és el lloc web i la presència a Internet, amb un 40,1 %. 

Per comarques, la Selva (164 empreses, el 23,1 % del total), la Cerdanya (111, el 15,6 %) i l'Alt Empordà (105, el 14,8 %) són les que han tingut un volum de peticions d'atenció més alt.

 

Les oficines Acelera Pyme

Les oficines Acelera Pyme, que s'han posat en funcionament a tot Espanya per mitjà de Red.es, entitat pública adscrita al Ministeri d'Afers Econòmics i Transformació Digital a través de la Secretaria d'Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial, compten amb un pressupost global de 23,8 milions d'euros, dels quals Red.es aportarà fins al 80 % del pressupost subvencionable, i les entitats beneficiàries, la resta. 

Les actuacions estan finançades pel Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència a través dels fons Next Generation EU, en el marc de l'Agenda España Digital 2025 i el Pla de Digitalització de Pimes 2021-2025. La quarta mesura de l'eix d'actuació d'aquest Pla («Digitalització bàsica per a les pimes») inclou la creació d'una xarxa d'oficines Acelera Pyme.

El projecte Accelera Pime Rural Girona té un pressupost global de 573.135,45 euros, la majoria dels quals arriben a través dels fons Next Generation (410.000 euros). La resta (163.135,45 euros) els aporta la Diputació de Girona.