Notícies

Es presenta la guia Santuaris naturals, de Josep Gordi Serrat, de la col·lecció «Quaderns de la Revista de Girona»

Foto : Fotògraf: Eddy Kelele

La presentació ha tingut lloc a la Biblioteca Joan Vinyoli de Santa Coloma de Farners, i ha estat a càrrec de l'empresari Joaquim Trias, amb la presència del diputat de Cultura Jordi Camps

Aquest vespre s'ha presentat, a la Biblioteca Joan Vinyoli de Sant Coloma de Farners, Santuaris naturals, de Josep Gordi Serrat, una nova guia de la col·lecció «Quaderns de la Revista de Girona», editada pel servei de Comunicació Cultural de la Diputació de Girona.

A la presentació hi han participat Jordi Camps, diputat de Cultura de la Diputació de Girona; Carme Salamaña, alcaldessa de Santa Coloma de Farners; Josep Gordi, autor del llibre; Joaquim Trias, empresari de la localitat, i Rosa M Gil, directora de la col·lecció «Quaderns de la Revista de Girona» de la Diputació de Girona.

Aquest quadern és una invitació a viure el paisatge gironí de manera holística, integrant-hi tant els fets transcendents _el que està més enllà de les persones i de la realitat tangible_ com els més terrenals i propers _cims, cingleres, fonts, boscos i tants altres elements naturals que configuren la nostra realitat més immediata.

En aquesta guia es presenten un conjunt d'espais naturals gironins on s'uneixen natura i devoció. La majoria estan connectats amb la devoció mariana, atès que la Mare de Déu, des de fa segles, ha portat creients i no creients a acostar-s'hi per visitar les imatges, per pregar davant seu... Aquests indrets són els nodes d'una geografia sagrada que portava associat un ordit de camins i senders pels quals, al llarg de molts segles, han caminat pelegrins, i avui en dia també excursionistes.

L'autor
Josep Gordi i Serrat (Mollet del Vallès, 1959) és doctor en geografia i, al llarg de gairebé trenta anys ha estat professor d'aquesta disciplina a la Universitat de Girona. Fa temps que va prendre consciència que la Natura (en majúscula) s'ha de viure com una unitat. D'aquesta nova òptica neixen les seves darreres publicacions: Natura i espiritualitat a Catalunya (2011), Arbres i espiritualitat (2016) i 100 curiositats sobre els arbres i els boscos (2023). 

La col·lecció. Santuaris naturals és el número 236 de la col·lecció «Quaderns de la Revista de Girona», i el 101 de la sèrie «Guies». 

Aquesta col·lecció, que actualment dirigeix Rosa Maria Gil i Tort, es va crear l'any 1985, i ja compta amb més de cent monografies locals i cent guies de contingut específic. 

La portada. La fotografia de la portada és de la cinglera del Far i ha estat feta pel mateix autor, Josep Gordi.