Notícies

El Pla d'Incentivació del Genotipatge de SEMEGA arriba a 11.032 vedelles en els darrers set anys

Foto : <span lang="CA" style="font-size:10.0pt;line-height:
130%;font-family:"Arial",sans-serif;mso-fareast-font-family:Arial;

La Diputació de Girona subvenciona amb un import de 151.482 euros AFRIGI (Associació de Frisona de Girona)

La corporació també ha concedit, per tercer any consecutiu, un ajut de 15.000 euros a l'Associació Nacional de Criadors d'Oví de Raça Ripollesa (ANCRI) per al Programa de Cria

El Pla d'Incentivació del Genotipatge de SEMEGA, Serveis de Millora i Expansió Ramadera i Genètica Aplicada de la Diputació de Girona, ha genotipat 11.032 vedelles en set anys.

Aquest Pla, que la Diputació de Girona subvenciona amb un import de 151.482 euros i en el qual AFRIGI (Associació de Frisona de Girona) participa amb 46.803 euros, ha arribat aquest any a 43 explotacions de Girona i a 3 de la província de Barcelona, aquestes últimes finançades únicament per AFRIGI. En aquest darrer cas, l'ajut total d'AFRIGI ha estat de 9.718 euros per genotipar 844 vedelles. 

Novament, per aquest any 2024, la Diputació de Girona ha atorgat un ajut de 27.500 euros per genotipar un màxim de 2.391 vedelles al 50 % i donar continuïtat al programa. 

L'ajut, principalment adreçat a granges petites i mitjanes, s'ha aplicat en forma de copagament i ha permès que els ramaders puguin disposar, per menys de la meitat del preu, d'una prova que té un cost real de 23 euros. En aquest cas, la Diputació subvenciona el 50 % del preu de la prova i AFRIGI hi aporta 3 euros.

El genotipatge és una tècnica que, basant-se en mostres de cartílags, sang o pèl d'una vedella acabada de néixer, permet incrementar del 33 % al 75 % la fiabilitat de les futures característiques productives, morfològiques i de caràcters secundaris (fertilitat, longevitat, facilitat de part, resistència a la mastitis i diverses malalties) de les vedelles. Això facilita que els ramaders optimitzin la gestió de la recria i la genètica de les explotacions.

Els requisits per participar en aquest programa són que els animals tinguin menys de 24 mesos i estiguin inscrits en el Llibre genealògic de la raça de ramaderies de les comarques gironines.

Per altra part, des de SEMEGA també es col·labora amb l'Associació Nacional de Criadors d'Oví de Raça Ripollesa (ANCRI) i la Diputació de Girona ha concedit, per tercer any consecutiu, un ajut per a la contractació de la tècnica per assistir en el Programa de Cria de la Raça per un import de 15.000 euros al 85,90 %.

L'Associació ANCRI, amb seu a la finca Camps i Armet de Monells, és una associació sense ànim de lucre que es va fundar l'any 1987, i posteriorment va assumir la gestió del Llibre genealògic de la raça ripollesa a partir de l'any 1991.

Aquesta responsabilitat s'ha mantingut de manera ininterrompuda durant les darreres tres dècades, amb més de 275.000 animals inscrits al llarg d'aquest període, i un cens actiu de reproductores que supera les 13.000 ovelles i mostra una tendència lleugerament creixent. 

Encara que en seus orígens l'objectiu d'ANCRI se centrava de manera genèrica en la millora i la selecció d'aquesta raça autòctona, la darrera versió del seu Programa de Cria subdivideix els objectius en dos àmbits clarament diferenciats: 

  1. Conservar i gestionar la diversitat genètica de la raça. 
  2. Millorar-ne els rendiments productius conservant la rusticitat, per tal de fer-ne una raça òptima en els sistemes productius de Catalunya. 

En l'actualitat ANCRI engloba 65 explotacions ramaderes, 3 més que l'any passat en aquestes dates, que es distribueixen arreu de Catalunya, encara que més de la meitat d'aquestes es concentren a la demarcació de Girona.

Avantatges genòmics
Els avantatges de la genòmica per als ramaders que vulguin utilitzar aquesta tecnologia són els següents: 

  • Incrementa el progrés genètic perquè té més fiabilitat i escurça l'interval generacional. 
  • Augmenta la fiabilitat dels valors genètics. Es passa d'un 33 % de fiabilitat de l'índex de pedigrí a una fiabilitat del 73/74 %. 
  • Permet confirmar la genealogia i solucionar els errors d'identificació. 
  • Permet obtenir informació dels defectes genèrics recessius. 
  • Determina els haplotips. 
  • Detecta el factor vermell, els gens sense banyes i les cabrabocs (freemartin).
  • Detecta les proteïnes de la llet (beta caseïna, kappa caseïna i beta lactoglobulina). 
  • Permet fer acoblaments amb criteri i evita problemes de consanguinitat. 
  • Recria genòmica: permet identificar les millors braves genòmiques i acoblar-les amb semen sexat, i destinar la resta inferior al creuament industrial o a la venda.

SEMEGA 
Els Serveis de Millora i Expansió Ramadera i Genètica Aplicada (SEMEGA) de la Diputació de Girona es van crear l'any 1970 amb l'objectiu de donar suport al sector ramader de les comarques gironines mitjançant activitats d'assessorament tècnic, de desenvolupament tecnològic i de formació i divulgació. 

Actualment, SEMEGA és una entitat pública empresarial que disposa d'una unitat d'experimentació i de pràctiques a la finca Camps i Armet, a Monells, on efectua tasques de control lleter i impulsa la millora genètica del boví gironí mitjançant un programa de testatge de braus dut a terme en col·laboració amb altres centres de diferents comunitats autònomes.

També fomenta les races autòctones, com ara la ripollesa en oví.