Notícies

La quarta edició d'Europa en Blau reivindica la tasca «imprescindible» de la UE

Foto : La quarta edició d'Europa en Blau reivindica la tasca «imprescindible» de la UE

L'organització anuncia la creació del Premi a l'Europeisme en homenatge a Paco Gambús

La quarta edició de la jornada de reflexió europeista Europa en Blau ha acollit un centenar de persones que han omplert la sala d'actes del castell de Calonge, en una nova oportunitat per a la reflexió sobre el futur de la Unió Europea i els seus reptes principals. El Servei de Programes Europeus de la Diputació de Girona ha col·laborat en les despeses de l'organització de la jornada Europa en Blau a Calonge.

Europa en Blau ha reivindicat la tasca «imprescindible» de la Unió Europea després de les eleccions del 9 de juny, i ha promogut la reflexió sobre el futur del projecte en tres taules de debat: una amb el portaveu de l'Eurocambra, Jaume Duch; una altra sobre drets i valors de la Unió Europea, en homenatge a Paco Gambús, i una darrera sobre els nous reptes per a la Unió Europea amb un focus en la sostenibilitat. L'obertura ha anat a càrrec de l'alcalde de Calonge i Sant Antoni, Jordi Soler, i els representants de la Comissió i el Parlament Europeu a Barcelona, Laura Rahola i Sergi Barrera.

Una de les novetats principals de l'acte ha estat l'anunci, per part dels organitzadors, de la creació del Premi a l'Europeisme en homenatge a l'eurodiputat Paco Gambús (1974-2019). El guardó, les bases del qual s'elaboraran properament, s'entregarà en la propera edició d'Europa en Blau, el juliol de 2025.

Una Eurocambra amb majoria de centre
El portaveu i director de Comunicació de l'Eurocambra, Jaume Duch, ha explicat l'escenari que van deixar les eleccions del 9-J, amb un Parlament Europeu més ancorat a la dreta però encara amb una majoria centrista per l'aliança entre els populars, els socialdemòcrates i els liberals.

També ha destacat la participació del 51 % a les eleccions europees i ha remarcat que la rellevància dels comicis hagi provocat, fins i tot, moviments als estats, com les eleccions legislatives a França.

Homenatge a Gambús
Durant la jornada també s'ha fet un emotiu homenatge a l'eurodiputat Paco Gambús, mort fa cinc anys de manera sobtada. La seva primera mentora, l'exeurodiputada Concepció Ferrer, ha repassat els inicis de Gambús en la política europea i el seu compromís amb els valors europeus i la defensa dels drets de tots els ciutadans.

Els reptes futurs
En l'última taula de debat, sobre els reptes de la Unió Europea, Oliver Wiethaus, president del Cercle de Directius de parla alemanya, i Pau Solanilla, impulsor de Sostenibles.org, han debatut sobre els nous reptes per a la Unió Europea, centrant-se en com promoure una competitivitat sostenible, mentre que la consellera d'Acció Exterior, Meritxell Serret, ha estat l'encarregada de cloure la jornada juntament amb l'alcalde de Calonge i Sant Antoni, Jordi Soler. 

A més, Europa en Blau tindrà lloc a pocs dies de la sessió constitutiva del Ple per al nou mandat de l'Eurocambra, previst per al 16 de juliol a Estrasburg, i es pressuposa que la institució continuï sent presidida per Roberta Metsola. 

Europa en Blau es duu a terme des del 2021 al castell de Calonge amb l'objectiu d'oferir un fòrum de debat obert entre gent compromesa amb el projecte europeu a fi de promoure la generació d'idees i propostes per abordar els múltiples reptes de la Unió Europea. 

Documentació