Notícies

Les pluges mitiguen la sequera i el Consorci d'Aigües té més marge per executar les obres d'emergència a l'Alt Empordà

Foto : <span lang="CA" style="font-size:10.0pt;line-height:
130%;font-family:"Arial",sans-serif;mso-fareast-font-family:Arial;

L'abastament d'aigua en alta a la zona està garantit durant aquest estiu gràcies a l'increment de reserves del pantà de Darnius-Boadella

L'ens continua treballant per instal·lar les quatre primeres dessaladores mòbils al costat de la potabilitzadora d'Empuriabrava

Des de mitjans de juny, el sistema de Darnius-Boadella es troba en fase d'emergència I, després de la recuperació de les reserves d'aigua arran de les pluges. La inestabilitat meteorològica en aquest inici d'estiu ha alleugerit els efectes de la sequera i, avui dia, el pantà de Darnius-Boadella es troba en un 22,74 % de la seva capacitat, la qual dobla la capacitat de principis de març, que havia suposat un mínim històric. 

El punt final a més de quaranta mesos amb precipitacions molt per sota dels nivells habituals ha ofert una dosi de tranquil·litat en tots els àmbits. El Consorci d'Aigües Costa Brava Girona tenia estudiades i activades una sèrie d'actuacions per via d'emergència a la Costa Brava Nord per garantir el subministrament d'aigua a la ciutadania en cas que la sequera hagués persistit. 

Aquest nou escenari n'ha variat les condicions, sobretot la necessitat extrema de tenir executades totes aquestes obres a curt termini, principalment les quatre primeres dessaladores mòbils que han d'anar instal·lades al costat de l'estació de tractament d'aigua potable (ETAP) d'Empuriabrava, a Castelló d'Empúries. La setmana que ve ja començarà l'obra civil per la instal·lació de les mateixes. 

Aquestes instal·lacions es troben ara en fase de construcció dels equips, però no n'urgeix la posada en marxa perquè l'abastament en alta en aquesta zona de l'Alt Empordà està garantit aquest estiu. També ho està en els municipis amb més demanda d'aigua per la temporada turística d'estiu com Cadaqués, Llançà, Roses, Castelló d'Empúries o el Port de la Selva. 

Aquestes dessaladores mòbils, finançades pel Consorci d'Aigües Costa Brava Girona amb un ajut del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat, a través de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), van ser una solució d'emergència que es va replantejar després del sabotatge del mes d'abril passat en tres pous a Castelló d'Empúries, que els ha deixat a hores d'ara totalment inutilitzats, i ha trasbalsat tota la planificació de les mesures d'emergència de l'ens per als propers mesos a l'Alt Empordà. 

Les instal·lacions estan enfocades cap a l'ultrafiltratge d'aigua regenerada de l'estació depuradora d'aigües residuals (EDAR) de Figueres, que es derivarà cap al riu Muga a través d'un bypass que encara està executant l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA). 

Cada dessaladora va encabida dins un contenidor i, a banda de canonades, filtres i altres sistemes per poder-la connectar a la xarxa, es requereixen permisos i autoritzacions per poder-la posar en funcionament. Uns passos burocràtics gens àgils i que ara es podran tramitar sense urgència ni a contrarellotge. 

Pel que fa a la resta de dessaladores previstes inicialment (quatre a Roses i quatre més a Empuriabrava a la línia de costa), s'està treballant a resultes del nou escenari d'emergència, que ha passat a no ser tan crític per aquest estiu. La instal·lació s'endarrerirà cap a principis de l'any 2025 (depenent de les pluges de la tardor). 

Això fa que s'estigui optimitzant i diferint la inversió per evitar un escenari en el qual els equips haurien hagut d'estar instal·lats per atendre una emergència que ja no és la que es preveia.