Notícies

Inauguració de l'exposició «Entre obres, diàlegs prefigurats amb la Col·lecció Carmen Thyssen», a Sant Feliu de Guíxols

Foto : Fotos: M. Millan

És la primera mostra escultòrica en dotze anys al Monestir, que preveu obrir les portes a finals del 2026 ja com a Museu Thyssen

El president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, ha agraït la «generositat i l'estima de la baronessa per Sant Feliu i la demarcació de Girona; una estima que li és corresposta»

Des d'avui divendres i fins al proper 24 d'octubre, es podrà visitar al Monestir de Sant Feliu de Guíxols l'exposició «Entre obres, diàlegs prefigurats amb la Col·lecció Carmen Thyssen». Es tracta de la primera exposició íntegrament d'escultures de l'Espai Carmen Thyssen del municipi baixempordanès, per bé que vinculades a obres pictòriques de forma digital. 

En la mostra, comissariada per Pilar Giró, hi són presents un total de vint-i-set artistes contemporanis, en un joc amb vint-i-quatre diàlegs amb peces de la col·lecció de la baronessa, incloses quatre de les escultures exposades. 

La inauguració ha tingut lloc aquest vespre amb la participació del president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer; l'alcalde de Sant Feliu de Guíxols i diputat, Carles Motas; el subdelegat del Govern espanyol a Girona, Pere Parramon, i el director dels Serveis Territorials de Cultura a Girona, Josep Calataiud, a més de la presència de representants del teixit social i cultural de la demarcació. 

La baronessa Carmen Thyssen-Bornemisza no ha pogut assistir a l'acte per malaltia, però sí que hi ha participat la seva filla Carmen, que ha agraït, en nom de la seva mare, l'assistència del nombrós públic a l'acte i ha desitjat que l'exposició agradi. 

En la seva intervenció, el president, Miquel Noguer, ha subratllat la qualitat de la mostra i ha destacat que, amb aquest projecte, «la baronessa Thyssen ha demostrat la seva generositat i estima per Sant Feliu de Guíxols i la demarcació de Girona. Una estima que, sens dubte, li és corresposta». 

L'acte s'havia iniciat prèviament amb la sortida dels Gegants de la Ciutat, des de la plaça de l'Abadia fins a sota de l'Arc de Sant Benet, que s'ha inaugurat també després d'una restauració integral, i l'entrega del ram de la geganta a la filla de la baronessa.

 

L'exposició, al detall

La comitiva, amb la comissària Pilar Giró al capdavant, han fet un recorregut per l'exposició, on s'hi ha trobat amb les escultures i, al seu costat, un element identificador que possibilita el diàleg, entre artistes, peces i relats.

Aprofundint en la idea, la mostra es mou en els dos espais que dibuixen l'escenari híbrid del segle XXI: d'una banda, l'univers físic i tangible de les escultures i les instal·lacions presents a l'exposició i, de l'altra, l'univers líquid i digital on s'allotgen les imatges dels quadres que s'han seleccionat per al diàleg.

Per a cadascuna de les escultures i instal·lacions de l'exposició s'ha seleccionat la correspondència virtual amb una peça de la Col·lecció de Pintura Catalana Carmen Thyssen, a la qual es pot accedir mitjançant la imatge o el codi QR que es troben a cada cartel·la. Tanmateix, a la guia de mà hi figuren els textos dels relats creats per a cadascun dels diàlegs, de caire estètic o simbòlic, entre les obres presents a l'exposició i les prefigurades de la Col·lecció Carmen Thyssen. 

Es tracta d'una exposició que mostra un relat entre obres d'artistes locals, nacionals i internacionals, cedides en préstec gratuït, provinents de la Col·lecció Carmen Thyssen, de la Fundació La Caixa, del Museu d'Art Contemporani de Barcelona, de Chillida Leku, d'Opera Gallery Madrid, del Museu d'Història de Sant Feliu de Guíxols i del taller dels mateixos artistes. 

Es persegueix una experiència estimulant  per al públic, de forma que els diàlegs existents siguin posats en debat, creant-ne de nous, buscant noves lectures o diferents interpretacions, de forma que aquestes diàlegs no siguin només els que s'ofereixen al públic, sinó que els visitants es facin seva la mostra.

 

El nou Museu Thyssen

Al migdia, havia tingut lloc la presentació d'aquesta exposició, amb la participació del vicepresident i diputat de Cultura, Jordi Camps. Allà, l'alcalde de Sant Feliu de Guíxols i diputat, Carles Motas, ha avançat que a finals d'aquest any es licitaran les obres de restauració de l'edifici del Monestir i que l'empresa adjudicatària podria començar a treballar-hi a partir del març del 2025. Els treballs durarien divuit mesos.

Posteriorment, hi hauria una segona fase, en què s'executaria la recuperació del claustre, que preveu pagar-se amb fons del programa del 2% cultural del Ministeri de Transports. 

Dels dotze milions d'euros que costa el projecte, la primera fase en costarà 6,7 milions, que finançaran a través d'ajuts de la Diputació de Girona, la Generalitat de Catalunya, l'Estat i els fons Next Generation. La previsió del govern municipal és que, entre finals de 2026 i principis del 2027, pugui obrir ja el futur Museu Thyssen, que convertirà Sant Feliu de Guíxols en una «referència de l'art mediterrani», en paraules de l'alcalde.