Notícies

Foc creuat ha guanyat el Concurs de Còmic i Novel·la Gràfica «Llamps i Tintes!», edició 2024, convocat per la Diputació de Girona

Foto : Imatge
d'una de les pàgines dibuixades

L'autor que ha guanyat aquesta tercera edició del concurs és el dibuixant Marc Vicens

El concurs es convoca anualment i l'obra guanyadora es publica dins la col·lecció corporativa de novel·la gràfica 

El projecte titulat Foc creuat, del dibuixant Marc Vicens, ha guanyat el Concurs de Còmic i Novel·la Gràfica «Llamps i Tintes!», edició 2024, convocat per la Diputació de Girona.

En aquesta tercera edició del concurs s'han presentat cinc projectes, tots ells de tipus ben diferents. El jurat que ha valorat les propostes i ha seleccionat el projecte guanyador ha estat constituït pel Consell Assessor de la col·lecció «Josep Pla», presidit pel president de la Comissió de Cultura, Noves Tecnologies i Esports, Jordi Camps.

El premi té una dotació de 6.000 euros, que serviran a l'autor per desenvolupar el projecte en un termini màxim d'un any. L'obra, d'acord amb el que estableixen les bases del concurs, es publicarà dins la col·lecció de novel·la gràfica «Llamps i Tintes!», creada per la Diputació de Girona amb l'objectiu de contribuir a la publicació de còmic i novel·la gràfica per a adults en llengua catalana i donar a conèixer obres inèdites de qualitat, produïdes per autors novells o per creadors ja consolidats que tenen difícil editar les seves obres.

La col·lecció «Llamps i Tintes!» va arrencar la tardor del 2022 amb el títol El bròfec, de l'escriptor Adrià Pujol i la il·lustradora Laia Baldevey. Dins aquesta col·lecció s'ha publicat el còmic Somnis entre la boira, d'Àngel Marí i Lluís Recasens, que va guanyar l'edició del concurs de l'any 2022, i el proper mes de setembre sortirà publicada la novel·la gràfica seleccionada el 2023, titulada La cuirassa, de Laura Reixach, que narra la història de com va néixer el pseudònim més famós de les lletres catalanes, el de Víctor Català.

 

El projecte guanyador

Foc creuat és un encreuament d'històries, un collage de sis capítols amb diàlegs i reflexions a l'entorn de l'ésser humà, les seves relacions i els seus neguits.

La narració es desenvolupa en els moments de reflexió d'uns personatges que dialoguen en diferents llocs i situacions. Pot ser jugant un partit de tennis, començant un nou dia amb les rutines personals, anant a tallar llenya, escorxant suro o fent un viatge a un país asiàtic.

Els personatges acaben parlant sense un rumb identificable, però amb un fil soterrat que relliga els relats de temes universals tractats una vegada i una altra en la història de la literatura: l'amor, la mort, la traïció, la religió, la filosofia, la relació dels humans amb la natura...

És com el dia que agafes un llibre que no t'havia interessat fa anys, i hi trobes inopinadament una frase que t'estava esperant, que et serveix, que et reconforta o  t'agita. A l'atzar, sense regles, com una epifania, un descobriment inesperat.

Aquest encreuament d'històries, de fragments inconnexos, crea una estructura experimental que atorga un valor afegit a la narració. Aquest atzar fa que el còmic agafi un caire surrealista, no lineal i fins i tot desconcertant. Però, no és la vida, molt sovint,  desconcertant...?

 

L'autor

Marc Vicens 

Dibuixant i dissenyador gràfic. Graduat en disseny gràfic a l'Escola d'Art d'Olot i Postgrau d'il·lustració a l'Escola EINA de Barcelona, va rebre el Premi Junceda 2015 d'il·lustració pel seu treball a la Fira de Teatre de Tàrrega. Ha exposat en diverses galeries de Girona i Barcelona i també ha participat en muntatges teatrals amb intervencions artístiques. Manté actiu, des de fa anys, el blog menjarblanc.wordpress.com, on penja diàriament les seves creacions. Treballa al Servei de Publicacions de la Universitat de Girona (UdG) com a dissenyador gràfic. És autor del còmic Esperant el núvol, un viatge als campaments sahrauís (2021), editat per la UdG i l'editorial Vitel·la.

Documentació