Notícies

Sant Hilari Sacalm, de Xavier Clos, monografia de la col·lecció «Quaderns de la Revista de Girona»

Foto : Fotògraf: Eddy Kelele

La presentació ha tingut lloc a la Cooperativa de Sant Hilari Sacalm, a càrrec del periodista Jordi Grau, amb la presència de la diputada Natàlia Figueras

Aquesta tarda s'ha presentat a la Cooperativa de Sant Hilari el llibre de Xavier Clos Jordana, Sant Hilari Sacalm, de la col·lecció «Quaderns de la Revista de Girona», editada pel servei de Comunicació Cultural de la Diputació de Girona.

Aquest treball s'ha elaborat recollint informacions publicades o inèdites d'un munt de gent que hi ha col·laborat. Des de Francesc Carreras i Candi, Antoni Pladevall, Àngel Serradesanferm, Fèlix Bruguera, Roger Zamorano i una llarga llista d'autors que han publicat estudis i articles, fins a persones que han aportat informació oral o documental. 

A l'acte hi ha participat Jordi Rotllant, alcalde de Sant Hilari Sacalm; Natàlia Figueras, diputada de la Diputació de Girona; Xavier Clos, autor del llibre; Jordi Grau, president de la Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes de Catalunya i presentador de l'acte, i  Rosa Maria Gil, directora de la col·lecció «Quaderns de la Revista de Girona» de la Diputació de Girona.

El propòsit de la publicació és donar a conèixer el passat i el present de Sant Hilari Sacalm afegint un xic més d'informació fruit dels treballs de recerca impulsats pel nou Arxiu Municipal de Sant Hilari Sacalm.

 

L'autor

Xavier Clos Jordana va néixer l'any 1956 a Sant Hilari Sacalm, on va acabar el batxillerat. Va treballar durant vuit anys en un estudi de disseny gràfic. 

Ha estat fundador o cofundador de diverses revistes locals, col·laborador de diferents diaris i editor de la col·lecció de llibres «Guilleries». Ha fet diverses col·laboracions a la revista Programes de Festa Major a partir del 2015. És autor de les obres El rastre humà a les Guilleries (1995) i El meu dia a dia a Sant Hilari Sacalm (2021), i coautor del llibre Notes de la Guerra Civil a Sant Hilari, amb Núria Bruguera (2005), del volum L'abans de Sant Hilari Sacalm: Recull gràfic 1895-1979 (2018) i del recull Sant Hilari en veu de dones (2019).

 

La col·lecció 
El volum Sant Hilari Sacalm és el número 234 de la col·lecció «Quaderns de la Revista de Girona», i el 135 de la sèrie «Monografies». 

Aquesta col·lecció, que actualment dirigeix Rosa Maria Gil i Tort, es va crear l'any 1985, i ja compta amb més de cent monografies locals i més de noranta guies de contingut específic. 

 

La portada
Vista general de Sant Hilari Sacalm. (Foto: MIGUEL SÁNCHEZ)