Notícies

«Espais de diàleg: La burocràcia defensiva a l'Administració local», quarta sessió del Seminari Ramon Massaguer d'Actualització Jurídica i Dret Local

Foto : «Espais de diàleg: La burocràcia defensiva a l'Administració local», quarta sessió del Seminari Ramon Massaguer d'Act

L'expert en administració local Joaquim Brugué ha presentat la ponència d'avui

Aquest divendres ha tingut lloc la quarta sessió del XII Seminari Ramon Massaguer d'Actualització Jurídica i Dret Local, que amb el títol «Espais de diàleg: La burocràcia defensiva a l'Administració local» ha tractat sobre l'administració defensiva. 

El tema de les administracions defensives preocupa per això s'ha organitzat aquesta sessió. Perquè l'administració no és aliena a aquest fenomen, que s'estén malgrat la desorientació que provoca en la ciutadania, i que la fa incompatible amb la confiança i la seguretat, imprescindibles en una organització pública.

Aquest és precisament l'objectiu de la intervenció del ponent d'avui: Joaquim Brugué i Torruella, catedràtic de ciències polítiques i de l'administració de la Universitat de Girona».

A la primera part de la sessió s'ha posat el focus en els reptes de l'Administració pública i en l'exploració de nous territoris que li permetin sortir de la paràlisi i entreveure un canvi. El ponent ha assenyalat que la no reforma de la funció pública i la creixent i desacomplexada politització i desprofessionalització de l'Administració pública han portat al fracàs de la reforma de l'Administració.

Pel ponent, el fenomen de les organitzacions defensives s'estén a les nostres administracions per una falta clara de projecte estratègic que cal encarar amb bases sòlides. 

A la segona part de la sessió, el ponent Joaquim Brugué, ha inclòs qüestions sobre el perquè i el per a què de l'Administració del segle XXI, en contrast amb el que es debatia fins ara: el què i el com a l'hora de parlar de les administracions. Aquest canvi permet posar el focus en el canvi d'objectiu: cap a l'eficiència i amb el repte de la intel·ligència, amb tot el que això implica a l'hora de repensar les administracions.

Al llarg de la sessió, ponents i participants han debatut sobre la burocràcia defensiva i s'ha destacat que, sense confiança, no es construeix res competitiu i ni molt menys guanyador. Sense confiança i transparència tampoc no hi pot haver integritat en termes institucionals. L'Administració necessita moltíssima integritat, professionalitat i dosis d'exemple en termes d'igualtat d'oportunitats perquè els casos de corrupció no generin més por a les nostres organitzacions. Perquè aquestes pors condicionen les organitzacions fins al punt de paralitzar-les.

El seminari està articulat en set sessions de treball presencials que van començar al març i que s'aniran desplegant periòdicament fins al novembre de 2024.

Les properes sessions tindran els títols següents: 

  • «La nova gestió tributària de residus» (27 de setembre). 
  • «Aspectes jurídics de les situacions administratives i els contractes temporals després de la reforma laboral» (25 d'octubre).
  • «Escenaris de confusió entre convenis, contractes i subvencions. Aspectes pràctics. Encàrrecs a mitjans propis. Elements i requisits perquè no sigui una ficció» (22 de novembre).