Notícies

L'(a)phònica, el Festival de la Veu de Banyoles, arriba a la vintena edició amb propostes per a tots els públics

Foto : L'(a)phònica, el Festival de la Veu de Banyoles, arriba a la vintena edició amb propostes per a tots els públics

Tindrà lloc del 28 al 30 de juny de 2024 a diferents espais de la capital del Pla de l'Estany

El president de la Diputació i alcalde de Banyoles, Miquel Noguer, participa en la presentació d'aquest festival de ciutat

Aquest divendres, l'(a)phònica, el Festival de la Veu de Banyoles, ha presentat la programació de la seva 20a edició, que tindrà lloc a la capital del Pla de l'Estany del 28 al 30 de juny. Fins ara, des de l'(a)phònica s'han avançat algunes de les propostes que s'hi podran veure, com són Momi Maiga, Marina Herlop, Acorar, El Pony Menut, Alba Carmona, Marc Parrot, Alosa, Cor de Teatre (amb la reestrena d'Operetta i La Gala), Albert Pla & The Surprise Band i La iaia.

A la roda de premsa hi han assistit l'alcalde de Banyoles i president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer; el director dels Serveis Territorials de Cultura a Girona de la Generalitat de Catalunya, Josep Calatayud, i el director artístic del festival, Francesc Viladiu.

L'edició d'enguany de l'(a)phònica continua fidel als objectius que es va marcar als seus inicis, l'any 2004. Es tracta d'un festival de ciutat que s'ha consolidat com un esdeveniment de renom en l'escena musical del país. Any rere any, l'(a)phònica recull la profunda tradició musical de Banyoles i l'enorme dinamisme envers la música, amb un ampli ventall de formacions i persones vinculades al món musical.

El Festival de la Veu de Banyoles comptarà amb 39 propostes: 20 espectacles i 19 activitats paral·leles. I hi haurà 3 estrenes: Momi Maiga amb Kairo (preestrena), La iaia (primer concert de la gira) i Cor de Teatre, amb Operetta (reestrena). Sis de les presentacions arribaran a les comarques gironines: Emergències, de Mireia Calafell & Nil Ciuró, Hasiera Bat, de Gorka Urbizu, Mientras brillas viva, de Miranda Amaia, Cantora, d'Alba Carmona, Timbre, de Salvador Sobral i Alosa. Un espectacle ha estat ideat especialment per al festival Markooz i s'han fet dues coproduccions de Kair,o de Momi Maiga i Emergències, de Mireia Calafell & Nil Ciuró.

Els artistes que hi prendran part són: Mireia Calafell & Nil Ciuró / Marina Herlop / Albert Pla & The Surprise Band / Gorka Urbizu / De_paper / Amaia Miranda / Cor de Teatre (Operetta) / Alba Carmona / The Gramophone Allstars Big Band / Acorar / La iaia / Markooz / Hip Horns Brass Collective / El Pony Menut / Ernest Crusats / Alosa / Les Anxovetes / Marc Parrot / Momi Maiga / Salvador Sobral.

En definitiva, estils musicals i formacions diverses: folk, cançó d'autor, músiques urbanes, rock, cant a capella, pop, beatboxing... Una programació de qualitat amb propostes per a tots els públics que permet redescobrir veus consagrades i descobrir-ne d'altres que tot just despunten en l'escena musical, tant nacional com internacional.

L'organització ha preparat activitats paral·leles durant els dies que duri el festival. Exposicions: L'(a)phònica en cartells / (a) 2024 / Dibuix en directe; concerts: Joan Garriga / 22a Trobada de Cantaires del Pla de l'Estany / Cor de Teatre La Gala / Leyre Estruch Trio / Elena García / Lia Sampai / La Simfònica de l'EMMB / Minibús Intergal·làctic / Cai Godayol / Cor Jove de l'EMMB / Una altra juny / Los Bongos / Xerrada oberta «20 anys, 20 cartells» / Proposta familiar «Ruta del collage» / Tallers: «Fem un collage!» i «La llibreta titella de la mallerenga».

Els escenaris es reparteixen en una vintena d'espais, que s'adapten a cada estil musical. Alguns d'aquests són l'escenari principal Juanola La Muralla, l'Estrella Damm Club Natació Banyoles, Bonpreu plaça del Teatre, el claustre del monestir de Sant Esteve, el monestir de Sant Esteve, el teatre municipal de Banyoles i l'auditori de l'Ateneu de Banyoles, entre d'altres.

En aquesta 20a edició, l'(a)phònica segueix ampliant xarxa mitjançant diverses coproduccions, col·laboracions i la complicitat amb entitats, organismes i institucions, com ara Grec Festival de Barcelona; Fira Mediterrània de Manresa; Taller de Músics (Barcelona); La Volta (Sant Narcís, Girona); Òmnium Cultural del Pla de l'Estany; Fundació Lluís Coromina; Cor de Teatre (Banyoles); FEM! Jazz (Banyoles); Fira de Música Emergent i Familiar de Vila-seca; Festival Poesia i +; FIMPT de Vilanova i la Geltrú; El Canal, Centre de Creació d'Arts Escèniques de Salt / Girona; Segell Microscopi, i FiraTàrrega.
 

Documentació