Notícies

Jornada per impulsar la innovació social digital en l'àmbit local

Foto : Jornada per impulsar la innovació social digital en l'àmbit local

El diputat Joan Plana ha intervingut en la presentació a la Factoria Cultural Coma Cros de Salt

El Col·laboratori Catalunya, iniciativa impulsada per la Generalitat de Catalunya i la Fundació i2CAT, ha organitzat la jornada «Temps de col·laboratoris: Impulsant la innovació social digital en l'àmbit local», que ha tingut lloc a la Factoria Cultural Coma Cros de Salt, aquest dimarts, 28 de maig, de les 9 a les 15.30 hores.

La benvinguda institucional ha estat a càrrec de Toni Vidal, tercer tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Salt; Joan Plana, diputat d'Assistència als Municipis, Serveis Generals, Suport a Entitats Locals, Noves Tecnologies i Compra Pública de la Diputació de Girona; Rosa Paradell, directora d'innovació del sector públic de la Fundació i2CAT, i Liliana Arroyo, directora general de Societat Digital de la Generalitat de Catalunya.

Durant la jornada s'han presentat casos d'èxit de projectes d'innovació social digital en diferents àmbits com l'educació, el turisme o la salut. També s'ha facilitat el treball en xarxa i el treball conjunt a través d'un espai de cocreació de mapatge col·lectiu del territori per temàtiques, i s'ha clos la jornada amb una visita a la Factoria Cultural Coma Cros per conèixer-ne el funcionament i les iniciatives que acull.

En concret la directora de tecnologies socials digitals de la Fundació i2CAT, Marta Martorell, ha presentat el Col·laboratori Catalunya. A continuació, s'han compartit cinc casos locals d'èxit vinculats a la innovació social digital: el projecte «Càtedra Tekhné, educació, tecnologia i desenvolupament humà», amb Mireia Frigola; el projecte «Ecoregió, una comunitat econòmica d'alimentació ecològica regional», amb Oriol Costa; el projecte «RosesLab, un centre tecnològic d'innovació turística i social», amb Marc Grijalvo; un projecte de telèfon intel·ligent català adaptat a la realitat de l'Àfrica, amb Fadima Diawara, i un projecte de teràpies de salut immersives, amb Neus Domènech. Seguidament, s'ha presentat un projecte pilot de retransmissió en directe de concerts immersius per a persones amb mobilitat reduïda, a càrrec de Jordi Planagumà, director de la Fundació Casa de la Música de les Comarques Gironines, i Beka Iglesias, desenvolupadora de la Fundació i2CAT. 

Amb aquesta nova convocatòria del Col·laboratori Catalunya, es busca dinamitzar la xarxa de col·laboració entre administracions, universitats, empreses, ciutadania i centres de recerca, vinculada en aquest cas al territori gironí, que parteix dels labs o espais d'experimentació existents, i aprofita els actius i coneixements dels diversos actors clau del territori per innovar conjuntament i resoldre els reptes que es plantegen en aquesta zona.

L'activitat ha estat organitzada amb la col·laboració de l'Ajuntament de Salt i la Factoria Cultural Coma Cros i la participació de la Diputació de Girona.

El diputat d'Assistència als Municipis, Serveis Generals, Suport a Entitats Locals, Noves Tecnologies i Compra Pública de la Diputació de Girona, Joan Plana, ha destacat en la seva intervenció que «els ajuntaments, amb el suport de la Diputació de Girona, posen les persones i la seva qualitat de vida al centre de les polítiques públiques. Per aconseguir avançar en aquest objectiu, per optimitzar cada vegada més els nostres recursos i poder ser cada vegada més efectius, l'àmbit de la innovació, la recerca i la tecnologia és estratègic». 
Joan Plana ha afegit: «Estem molt contents de poder acollir una iniciativa com aquesta a les nostres comarques, per intercanviar experiències i poder col·laborar els diferents actors implicats per avançar conjuntament en aquest camí de posar la tecnologia al servei d'una millor vida per a la gent».

Per la seva banda, el tinent d'alcalde de Salt, Toni Vidal, ha expressat que «no és casualitat que la jornada del Col·laboratori es faci a la Coma Cros, perquè l'equipament és un exemple de la quàdruple hèlix, amb presència del govern municipal, la universitat (amb l'ERAM, l'ETECAM o la UOC), la presència d'empreses (amb el Viver de Salt) i la dels ciutadans (amb projectes comunitaris com l'Ateneu, per exemple). Això és una mostra que a Salt sempre hem cregut en la necessitat del treball en xarxa per millorar la vida de les persones».