Notícies

El FITAG surt al carrer: cinc dies de teatre amateur a les comarques gironines

Foto : Fotògraf: Miquel Millan

L'espectacle que ha donat el tret de sortida és una fusió de les obres de teatre gestual Descria-les i Petons al carrer, a càrrec de la companyia Tràfec Teatre, inspirat en Les criades de Jean Genet.

El Festival Internacional de Teatre Amateur té lloc des d'avui fins al dissabte 26 d'agost a Girona, Caldes de Malavella, Llançà, Maçanet de la Selva, Sant Gregori i Vidreres

La vint-i-tresena edició del Festival Internacional de Teatre Amateur de Girona (FITAG) ha arrencat avui amb l'espectacle inaugural, una fusió de les obres Descria-les i Petons, de la companyia Tràfec Teatre.

En la inauguració hi han participat, entre altres autoritats, Jordi Camps, vicepresident quart i diputat de Cultura de la Diputació de Girona; Gemma Geis, vicealcaldessa de l'Ajuntament de Girona; Maria Josep Porta, directora dels Serveis Territorials d'Administració Local de la Generalitat de Catalunya a Girona, i Xavier Valentí, portaveu de la direcció del FITAG. També hi han assistit les diputades Immaculada Muñoz, Vanessa Peiró i Maite Tixis, entre d'altres autoritats.

Fins dissabte vinent, el FITAG 2023 es desenvoluparà en diferents espais de la ciutat de Girona i també a Caldes de Malavella, Llançà, Maçanet de la Selva, Sant Gregori i Vidreres. Així, el festival arribarà a diferents localitats de la demarcació de Girona per aportar innovació als seus escenaris. L'objectiu és apropar les arts escèniques de caràcter amateur a poblacions de tot el territori i oferir possibilitats d'intercanvi a les companyies residents i les foranes.

L'eslògan d'aquest any és «El FITAG surt al carrer», i el festival comptarà amb un nou espai escènic, un envelat on s'oferirà cada matí una selecció d'activitats i tallers per a tots els amants del teatre i la cultura catalana. Una de les atraccions destacades del festival seran els espais de trobada amb les companyies participants en el festival, que oferiran als assistents l'oportunitat de conèixer actors i actrius de tot el món que participen en aquesta edició.

La programació del FITAG es pot consultar al web www.fitag.cat. Tots els espectacles són gratuïts, i es poden reservar entrades des del mateix web. La reserva d'entrada assegura la plaça fins a 10 minuts abans de l'inici de la funció. A partir d'aquell moment s'obriran les portes al públic sense reserva i per ordre d'arribada.

Aquest any participen al FITAG grups de teatre amateur de Catalunya, Andalusia, Galícia, Múrcia i companyies de Colòmbia, Grècia, Itàlia, Polònia, Romania i Rússia.

Aquest mateix dimarts també han tingut lloc les representacions de Situació bis, del grup de teatre Sant Vicenç de Sabadell, al pati de les Magnòlies, i Echo de la Dart Dance Company de Moscou (Rússia) al pati de la Casa de Cultura.

Cada dia a les 18 h, a l'espai de l'envelat, tindrà lloc una prèvia, en què els amants del teatre i del FITAG podran compartir l'emoció que se sent abans que pugi el teló i els actors surtin a escena. Segons els organitzadors, es tracta d'un espai amb música, zones de descans i barra, en què els espectadors poden fer el toc, conversar tranquil·lament i connectar amb altres espectadors, compartint entusiasme i les expectatives sobre les actuacions que els esperen. I també com a novetat, el festival ofereix activitats diürnes per a totes les edats.

Aquest any, el FITAG oferirà cada matí a l'envelat una selecció d'activitats i tallers per a tots els amants del teatre i la cultura catalana. Una de les atraccions destacades del festival són els espais de trobada amb les companyies participants del festival, que oferiran als assistents l'oportunitat de conèixer actors i actrius de tot el món.

El FITAG als Barris és una oportunitat perquè els veïns de diversos barris de Girona puguin gaudir d'espectacles de qualitat sense haver-se de desplaçar al centre de la ciutat. Les funcions tindran lloc al parc del Migdia (barri Pla de Palau) i al parc de Vista Alegre (barri de Vista Alegre).

La direcció artística, la producció i la dinamització d'aquesta edició del FITAG és a càrrec de l'equip de Baowatt, Produccions Oníriques, els quals s'han proposat aportar-hi una perspectiva innovadora i impulsar una renovació que fomenti la democratització i la participació de tota la ciutadania en el festival. Amb aquesta nova visió es pretén donar un nou impuls al FITAG, acollir noves propostes artístiques i involucrar un públic més ampli en aquesta celebració teatral.

El FITAG està organitzat per la Diputació de Girona i coordinat per la Casa de Cultura de la Diputació de Girona, amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya a Girona i l'Ajuntament de la ciutat.