L'any 2015, els governs dels països membres de les Nacions Unides van aprovar l'Agenda 2030 de desenvolupament sostenible, un conjunt d'objectius globals per erradicar la pobresa, fomentar l'equitat de gènere, protegir el planeta i assegurar la prosperitat per a tothom, com a eixos principals. Aquesta estratègia estableix disset objectius de desenvolupament sostenible (ODS) i cent seixanta-nou fites per assolir per a l'any 2030, i concreta indicadors específics per mesurar aquest assoliment.
L'Agenda 2030 serà un èxit si administracions públiques, empreses, societat civil i ciutadania treballem conjuntament i tenim presents els ODS en cadascuna de les actuacions que emprenem. Es tracta d'adquirir una visió global i de prendre decisions que donin resposta als reptes del present però sense condicionar les capacitats de les generacions futures.
Aproximadament el 60 % de les fites que marca l'Agenda són d'àmbit local. Per aquest motiu, la Diputació de Girona, que té com a objectiu prioritari ajudar els ajuntaments, treballa per esdevenir el motor de la implantació de l'Agenda al món local.
Resolució de les Nacions Unides d'aprovació de l'Agenda 2030
Podeu obtenir informació addicional sobre l'Agenda 2030 i els ODS al web de les Nacions Unides.
Els cinc eixos centrals en què es basa l'Agenda 2030 -persones, planeta, prosperitat, pau i partenariat- estan relacionats amb els objectius de desenvolupament sostenible: