Saltar al contingut

NOTÍCIES / Sense municipi

«Vides errants. Postguerres i exilis dels germans Pi i Sunyer»

14 octubre 2018

A començaments de febrer del 1939, els tres germans Pi i Sunyer –August, Carles i Santiago–, amb les seves respectives famílies (més de trenta familiars, com va recordar Núria Pi-Sunyer), sortien de Catalunya, empesos per la victòria franquista, per no tornar-hi mai més (excepte en el cas de Santiago). Les seves biografies i les seves trajectòries professionals, intel·lectuals i polítiques il·lustren perfectament una de les pèrdues més lamentables que es van patir a Catalunya com a conseqüència de la victòria del franquisme i la profunda repressió política, social, econòmica, cultural i lingüística a què aquest règim va sotmetre el país en els anys següents. L’exili dels germans Pi i Sunyer simbolitzava la fi del projecte republicà, catalanista, democràtic, reformista i modernista que es va voler desplegar a Catalunya durant el primer terç del segle XX i que va culminar en el període 1931-1936. D’on venien? On van anar a parar després del 1939? Com van viure aquest primer exili? Quina relació van poder mantenir amb els familiars que van quedar a Catalunya? Dispersos entre Europa i Amèrica, els germans Pi i Sunyer, i els seus cosins de Barcelona o la Jonquera, van ser capaços de mantenir un fil comunicatiu que, dècades més tard, il·lumina un dels episodis més traumàtics de la història contemporània catalana.

«Vides errants. Postguerres i exilis dels germans Pi i Sunyer» vol contribuir a donar a conèixer l’exili republicà català a través del cas dels germans Pi i Sunyer, uns homes que arran del seu compromís amb la defensa de la llibertat i la democràcia es van veure abocats a prendre el camí dolorós de l’exili.

L’exposició, organitzada pel Museu Memorial de l’Exili, la Fundació Carles Pi i Sunyer i Casa de Cultura, es podrà veure a la Casa de Cultura de Girona fins al 17 de novembre.

Per a més informació: https://www.casadecultura.org/