Portada
Número 347
2024
Rdglink
Consulteu els continguts complementaris de la revista impresa, i informació addicional
Rdglink
Consulteu articles i imatges que no apareixen a la versió impresa de la Revista de Girona
Vídeos
En aquest apartat podeu consultar diferents documents audiovisuals que considerem que poden ser d’interès per als nostres lectors
Dossier
Dos mil cent, una odissea arqueològica
Text: Josep Maria Nolla, Josep Burch, Joaquim Nadal, Gerard Ventós, Quim Tremoleda, Pere Castanyer, David Vivó, Jordi Sagrera, Anna Costa, Lluís Palahí, Maribel Fuertes
Aquest any 2024 fa dos mil· lennis i un segle de la fundació, ex novo i no ex nihilo, de Gerunda, el nucli central d’una ciuitas que ocupava un extens territori no pas fàcil de definir (76 aC). És, creiem, un fet extraordinari que ben poques ciutats europees poden commemorar amb seguretat. Mirem endarrere per veure què érem i què som, de les quasi cinc hectàrees inicials als més de cent mil habitants d’ara mateix.
Entrevista
Joan Amorós i Pla, valor en benefici del país
Text: David Pagès / Fotos: Martí Artalejo
Joan Amorós i Pla (Vila-Sacra, 1938) és enginyer i promotor cultural. Ha dut a terme nombrosos projectes col· lectius de caràcter tècnic, empresarial, cultural i cívic, en col· laboració amb una munió incalculable de persones i amics, d’ací i d’arreu d’Europa. És el president de la Fundació Occitano-Catalana i també de FERRMED, l’associació que treballa a favor del corredor mediterrani i de la vertebració ferroviària del país.
Reportatge
L’essència dels vitrallers
Text: Ramon Esteban / Foto: Martí Navarro
Aquest octubre passat, Can Pinyonaire va fer deu anys. En aquesta dècada, el taller de vitralls gironí ha restaurat multitud de peces d’arreu de Catalunya i Europa. Convertit en un lloc de referència en la seva especialitat, ara prepara la creació d’un vitrall a partir d’un disseny original de Rafael Masó, destinat a l’església de Verges.
Reportatge fotogràfic
Ferros de Girona
Text: Jordi Dalmau / Fotos: Rosa Bagudanch
Ens apropem al patrimoni del ferro que Girona té a l’exterior. Ferrers i forjadors, sovint anònims, d’un temps reculat, que creaven un complement artístic als edificis notables.
Cultura
Els paisatges del pintor i l’escriptora
Text: Concepció Batallé
Recordem el matrimoni format per Juli Batallé (1926-2010), pintor de teles bàsicament paisatgístiques, i Mercè Mallarach (1924-2021), autora d’obres en poesia i prosa.
Art
Senyals del passat a les pedres
Text i fotos: Rafel Casas
Sovint, sense saber-ho, hi passem pel costat, desconeixedors que, en aquella mateixa roca en la qual sovint ens aturem a descansar o a fer un glop d’aigua, els nostres avantpassats varen deixar constància de la seva existència, com un grafit ancestral i perdurable.
Lletres
Gironins anònims a La Mainada
Text: Pere Martí
En un moment o altre van enviar-hi textos o dibuixos que van ser publicats. Repassem, sobretot, els participants gironins en els nombrosos concursos que al llarg dels tres anys d’existència va organitzar la revista.
Història
Josep Francesc de Caramany, l’obsessió malaltissa per un moble
Text: Joan Barbarà
Es va enamorar d'un secreter fabricat per un ebenista francès.
Perfil
Lluís Bosch Martí: crítica social versàtil i glocalitat
Text: Pere Solà
¿Com és possible que un artista que s’ha afirmat d’una manera tan contundent en l’esfera local i amb una vocació de profeta global encara no tingui, en l’àmbit del país, un reconeixement ampli?
Artistes
Adrià Ciurana: "Bruegel em llançà una fletxa feta d’ossos"
Text: Cristina Masanés
Amb una curiositat i una sensibilitat extremes, l’Adrià se’n va anar quan no tocava, amb trenta-tres anys.
Apunts
De Ciència
Aprendre, construir… crear
Text: Joan Miró / Dibuix: Marc Vicens
Sovint he resumit el meu pensament sobre la docència en una frase ambiciosa: "Els mamífers aprenen al costat d’altres mamífers".
Opinió
L'espai en que els lectors de Revista de Girona poden expressar les seves opinions i comentaris
Hemeroteca
Si voleu fer cerques avançades a l'hemeroteca feu clic aquí
Subscripció
Podeu descarregar-vos el formulari (PDF) de subscripció a la versió impresa de la Revista de Girona