Programa 2024-2025

Fitxa de l'activitat

Llista d'activitats > Fitxa de l'activitat

Museu d'Art de Girona

Pujada de la Catedral, 12
Girona - Gironès
Telèfon: 972203834
Fax: 972203834
cclusellas@gencat.cat
www.museuart.com
fitxa de l'entitat organitzadora
Període de sol·licitud tancat

Títol:

Art i ciència: falsificacions al museu


Descripció breu:

El Museu d'Art de Girona ha trobat als seus magatzems dues obres idèntiques i busca joves promeses de la restauració per esbrinar quina de les dues pintures és una falsificació. Segons sembla, el falsificador és un gran expert; enganya els museus i ni els ulls més entrenats són capaços de saber quina obra és autèntica i quina no. Mitjançant experiments científics reals, s'aniran responent els enigmes que presenta el cas i, amb molta sort, es podrà resoldre aquest misteri de les falsificacions.


Lloc o equipament:

Museu d'Art de Girona.


Nivell educatiu:

Educació infantil: No

Educació primària: No

Educació secundària: Si

Cicles formatius: No

Cicle inicial: No

Cicle mitja: No

Cicle superior: No

Primer cicle ESO: No

Segon cicle ESO: Si

Batxillerat: Si

Durada:

2 hores.


Preu/alumne original:

4.5 €

Preu/alumne amb subvenció aplicada

2 €

* La subvenció de la Diputació de Girona és del 70 % del cost de l'activitat, amb un màxim de 2,50 euros/alumne per a activitats de mitja jornada i de 4 euros/alumne per a activitats d'una jornada.


Objectius:

1. Conèixer la tasca que fan els perfils professionals de restauració i conservació del museu. 2. Establir vincles entre l'art i la ciència a partir d'un cas pràctic. 3. Treballar diferents processos científics basats en casos reals per analitzar aspectes tècnics de les obres d'art.


Descripció de l'activitat:

L'activitat «Art i ciència: falsificacions al museu» vol mostrar una cara diferent del Museu d'Art de Girona i fer confluir dos vessants del coneixement: l'art i la ciència. Generalment, el que veiem quan anem al museu són les sales i les obres exposades. Aquesta vegada es vol convidar els centres educatius a conèixer el museu des de dins i a descobrir professions que moltes vegades passen desapercebudes però que esdevenen fonamentals per poder desenvolupar les tasques d'un museu: la restauració i la conservació. Amb aquest teló de fons, «Art i ciència» convida l'alumnat a resoldre l'entrellat del cas de falsificacions que afecta el Museu d'Art de Girona. I és que el museu té dues obres idèntiques: quina és l'autèntica? Basant-se en un cas real, els alumnes utilitzaran microscopis, mostres de pigments i suports i reproduccions de raigs X. En definitiva, per mitjà de l'anàlisi científica, hauran de resoldre el cas.


Materials utilitzats:

Dossier per al professorat, pigments i suports originals, imatges en raigs X i ultraviolades, Dino-Lite (microscopis portàtils), llanternes de llum ultraviolada, diari del restaurador, reproducció d'obres del museu i material de suport a l'activitat.


Mecanismes d'avaluació:

Enquestes per als docents i per als educadors.


Observacions:

Aquesta activitat inclou, sempre que sigui possible, una visita al taller de restauració del museu.