Programa 2024-2025

Fitxa de l'activitat

Llista d'activitats > Fitxa de l'activitat

Museu de la Mediterrània - Ajuntament de Torroella de Montgrí

C/ d'Ullà, 31
Torroella de Montgrí - Baix Empordà
Telèfon: 972755180
Fax: -
educacio@museudelamediterrania.cat
www.museudelamediterrania.cat
fitxa de l'entitat organitzadora
Període de sol·licitud tancat

Títol:

Essències mediterrànies: les plantes aromàtiques


Descripció breu:

Flairarem les essències de les plantes aromàtiques que compartim les persones de la regió mediterrània gràcies al fet de tenir un mateix clima. Romaní, farigola i espígol seran algunes de les plantes que identificarem amb un joc de coixins d'olor. En coneixerem les propietats i els usos més comuns. Manipularem les plantes i experimentarem amb els sentits. Elaborarem un producte fet de plantes aromàtiques, que es pot escollir segons el nivell educatiu.


Lloc o equipament:

Aula educativa del Museu de la Mediterrània.


Nivell educatiu:

Educació infantil: No

Educació primària: Si

Educació secundària: Si

Cicles formatius: No

Cicle inicial: Si

Cicle mitja: Si

Cicle superior: Si

Primer cicle ESO: No

Segon cicle ESO: No

Batxillerat: No

Durada:

1 hora i 30 minuts.


Preu/alumne original:

6.5 €

Preu/alumne amb subvenció aplicada

4 €

* La subvenció de la Diputació de Girona és del 70 % del cost de l'activitat, amb un màxim de 2,50 euros/alumne per a activitats de mitja jornada i de 4 euros/alumne per a activitats d'una jornada.


Objectius:

1. Iniciació sensorial al coneixement de les plantes aromàtiques de l'entorn, el seu ús en la cuina tradicional i el coneixement de les seves propietats terapèutiques. Les plantes aromàtiques que es treballaran durant l'activitat són característiques del nostre territori i de la regió mediterrània: farigola, romaní, espígol, menta, camamilla i fonoll, entre d'altres. 2. Recuperació del patrimoni d'usos i costums de les plantes oloroses.


Descripció de l'activitat:

Introducció a les plantes aromàtiques a través d'un joc amb coixins d'olor per identificar les principals herbes remeieres del nostre entorn: farigola, romaní, espígol, camamilla, menta, etc. Coneixement de les propietats de les plantes i explicació de les característiques, usos i remeis més populars. Manipulació de les plantes i experimentació amb els sentits. Segons el nivell educatiu, elaboració d'un saquet d'olor per als armaris, una bossa d'espècies culinàries, un oli aromàtic per cuinar, un oli de massatge o una tintura (esperit olorós).


Materials utilitzats:

Coixins d'olor, fitxes de treball segons el nivell educatiu, fitxes d'identificació, plantes aromàtiques fresques i seques i, segons el preparat que elaborin els alumnes, alcohol, oli, saquets de roba o cel·lofana.


Mecanismes d'avaluació:

Avaluació contínua durant el desenvolupament de l'activitat. Es lliura una enquesta de valoració al/la docent en finalitzar l'activitat.


Observacions:

Es pot escollir entre diverses elaboracions segons el nivell educatiu. En cas de triar l'elaboració d'oli o tintura, els alumnes hauran de portar un recipient,que no sigui de vidre, per envasar-lo. El preu mínim per grup és l'equivalent a quinze alumnes.