Programa 2024-2025

Fitxa de l'activitat

Llista d'activitats > Fitxa de l'activitat

Museu de la Mediterrània - Ajuntament de Torroella de Montgrí

C/ d'Ullà, 31
Torroella de Montgrí - Baix Empordà
Telèfon: 972755180
Fax: -
educacio@museudelamediterrania.cat
www.museudelamediterrania.cat
fitxa de l'entitat organitzadora
Període de sol·licitud tancat

Títol:

La pirateria al litoral mediterrani


Descripció breu:

Sortida exterior als masos fortificats del vessant del Montgrí. Els alumnes coneixeran la història dels pirates i corsaris de la Mediterrània que van tenir atemorides les poblacions costaneres i els vaixells que circulaven pel mar Mediterrani a l'època moderna. A partir de diversos continguts, treballaran l'arquitectura defensiva de les torres, els pirates que van atacar el Baix Empordà o la relació de les Medes amb els atacs.


Lloc o equipament:

Itinerari per les masies i les torres fortificades de defensa contra la pirateria.


Nivell educatiu:

Educació infantil: No

Educació primària: Si

Educació secundària: Si

Cicles formatius: Si

Cicle inicial: No

Cicle mitja: No

Cicle superior: Si

Primer cicle ESO: Si

Segon cicle ESO: Si

Batxillerat: No

Durada:

3 hores i 30 minuts.


Preu/alumne original:

6.5 €

Preu/alumne amb subvenció aplicada

4 €

* La subvenció de la Diputació de Girona és del 70 % del cost de l'activitat, amb un màxim de 2,50 euros/alumne per a activitats de mitja jornada i de 4 euros/alumne per a activitats d'una jornada.


Objectius:

1. Situar els alumnes en el context històric dels segles XVI i XVII. 2. Treballar in situ els elements defensius de les torres fortificades. 3. Interpretar el territori a partir del patrimoni cultural conservat. 4. Comprendre la història i el paisatge com a elements d'identitat compartida. 5. Afavorir la valoració, el respecte i la conservació del patrimoni cultural.


Descripció de l'activitat:

L'itinerari comença fora del nucli urbà de Torroella, al vessant del Montgrí. Es fa una primera parada, en què s'explica el context històric de la Mediterrània i de Torroella de Montgrí a l'edat moderna. Es parlarà de la diferència entre la vida dels corsaris i els pirates. Durant el recorregut es faran aturades per observar les tres torres més emblemàtiques del patrimoni defensiu: la torre Begura, la del Mas Ral i la torre Martina. Se n'explicaran la construcció, els elements característics, el procediment dels atacs i la defensa contra els pirates. S'albiraran les torres de guaita públiques i es parlarà dels canvis en el paisatge. No s'accedeix a l'interior de les torres.


Materials utilitzats:

S'envia un document al docent com a material previ a l'aula. Mapes i plànol, guia del Parc Natural per situar l'itinerari i les torres fortificades; làmina plastificada A4 sobre l'estructura interna d'una torre fortificada i els seus elements defensius; dossier de treball durant la sortida.


Mecanismes d'avaluació:

Avaluació contínua durant el desenvolupament de l'activitat. Es lliura una enquesta de valoració al/la docent en finalitzar l'activitat.


Observacions:

Cal que els alumnes duguin roba còmoda, calçat per caminar, i un suport i llapis per omplir el dossier. L'itinerari es farà a peu, amb l'opció que us reculli el vostre propi bus. Es farà una parada a la meitat de l'activitat per esmorzar. En cas de previsió de pluja, s'ajornarà l'activitat. El preu mínim per grup és l'equivalent a quinze alumnes.