Programa 2024-2025

Fitxa de l'activitat

Llista d'activitats > Fitxa de l'activitat

Consorci del Museu Memorial de l'Exili

Major, 43-47
Jonquera, la - Alt Empordà
Telèfon: 972556533
Fax: 972556534
info@museuexili.cat
www.museuexili.cat
fitxa de l'entitat organitzadora
Període de sol·licitud tancat

Títol:

Rutes de l'exili: records de l'exili


Descripció breu:

La Jonquera fou el punt per on travessaren una gran part dels exiliats, però a l'altra banda de la frontera l'epopeia continuà als camps de refugiats. Enmig del desastre, l'actuació d'alguns ciutadans francesos i d'organitzacions internacionals d'ajuda, que es concretaren en iniciatives com la de la maternitat d'Elna, són dignes de ser recordades. L'activitat inclou la visita al MUME, a Sant Cebrià o Argelers i a la maternitat d'Elna.


Lloc o equipament:

Museu Memorial de l'Exili (la Jonquera), Sant Cebrià o Argelers i Elna (Catalunya del Nord)


Nivell educatiu:

Educació infantil: No

Educació primària: No

Educació secundària: Si

Cicles formatius: Si

Cicle inicial: No

Cicle mitja: No

Cicle superior: No

Primer cicle ESO: Si

Segon cicle ESO: Si

Batxillerat: Si

Durada:

Un dia


Preu/alumne original:

12 €

Preu/alumne amb subvenció aplicada

8 €

* La subvenció de la Diputació de Girona és del 70 % del cost de l'activitat, amb un màxim de 2,50 euros/alumne per a activitats de mitja jornada i de 4 euros/alumne per a activitats d'una jornada.


Objectius:

Oferir als alumnes l'oportunitat de trepitjar camins que són part de la història del país i experimentar sensacions d'empatia que difícilment viuran només amb els llibres. La percepció del paisatge que els envolta i les sensacions que els provoqui s'acompanyaran de lectures de cartes i testimonis, així com d'un recull de fotografies que ajudaran encara més a entendre la complexitat de la Guerra Civil espanyola i l'exili consegüent.


Descripció de l'activitat:

A l'altre costat de la frontera, per a molts l'exili es va convertir en una tragèdia de proporcions immenses. França no estava preparada per a l'arribada de milers de persones. La seva reacció va ser lenta i tardana en l'organització de camps de refugiats, que van esdevenir autèntics camps de concentració a les platges d'Argelers i Sant Cebrià, entre molts altres. Enmig del desastre, l'actuació d'algunes entitats internacionals d'ajuda humanitària, que es concretaren en iniciatives com la de la maternitat d'Elna, són dignes de ser recordades. L'activitat inclou la visita al MUME, a Sant Cebrià o Argelers i a la maternitat d'Elna.


Materials utilitzats:

Cartes, testimonis, fotografies d'època, imatges de diferents camps de refugiats francesos, mapes de l'Alt Empordà i de la Catalunya del Nord, textos literaris i documentals.


Mecanismes d'avaluació:

Enquestes de satisfacció que han d'omplir els professors.


Observacions:

Tot i que la ruta presenta un nivell de dificultat baix, es recomana portar calçat adequat. Cal que l'alumnat porti el dinar de casa (pícnic).