Programa 2022-2023
Fitxa de l'activitat
Llista d'activitats > Fitxa de l'activitat
Període de sol·licitud tancat
Títol:
L'anxova, la reina. Taller de salaó de peix
Descripció breu:
Mentre fem un pot de salaó d'anxoves, de la manera tradicional de la Costa Brava, aprendrem com és aquesta espècie, com es pesca i com se sala actualment. Una tradició que es remunta a l'antiguitat però que encara té futur.
Lloc o equipament:
Museu de la Pesca
Nivell educatiu:
Educació infantil: No
Educació primària: Si
Educació secundària: Si
Cicles formatius: Si
Cicle inicial: No
Cicle mitja: Si
Cicle superior: Si
Primer cicle ESO: Si
Segon cicle ESO: Si
Batxillerat: Si
Durada:
1.15 hores
Preu/alumne original:
6 €
Preu/alumne amb subvenció aplicada
3.5 €
* La subvenció de la Diputació de Girona és del 70 % del cost de l'activitat, amb un màxim de 2,50 euros/alumne per a activitats de mitja jornada i de 4 euros/alumne per a activitats d'una jornada.
Objectius:
Treballar a partir de l'experimentació. Entendre el procés de salaó. Conèixer l'espècie, l'anxova. Posar en valor la pesca per a l'obtenció i la producció d'aliments relacionats amb la mar.
Comprendre com funcionen els arts de pesca relacionats amb l'espècie. Contribuir a la sostenibilitat del fet pesquer.
Descripció de l'activitat:
Taller manipulatiu per conèixer de prop l'anxova: com es captura i com se sala; és a dir, tot el procés a seguir fins a tenir l'anxova a taula. L'activitat comença amb una visita al Museu de la Pesca, on es fa una visualització de material audiovisual, i una observació i interpretació de diferents maquetes dels sistemes de pesca i d'una barca de pesca d'encerclament. Finalment es fa la manipulació del peix per tal d'elaborar d'un pot d'anxoves salades que els alumnes es podran endur a casa.
Materials utilitzats:
Audiovisuals. barques de pesca reals.
Maquetes d'arts de pesca reals i també models d'arts de pesca a escala per tal que siguin manipulats pels alumnes.
Peix fresc, sal i pots de conserva per manipular i endur-se a casa.
Mecanismes d'avaluació:
Enquesta per als docents i educadors.
Observacions:
Es treballa amb peix fresc i sal que han de manipular els participants.
Podeu consultar material previ i posterior a la visita al web del Museu de la Pesca i també a l'espai educatiu en línia "Viu la mar" (https://sites.google.com/view/viu-la-mar-recursos-educatius-/recursos-educatius).