Programa 2024-2025

Fitxa de l'activitat

Llista d'activitats > Fitxa de l'activitat

Associació Atzagaia

C/ Pau Casals, núm. 9
Bisbal d'Empordà, la - Baix Empordà
Telèfon: 628819820
Fax: -
atzagaia@gmail.com
www.atzagaia.cat
fitxa de l'entitat organitzadora
Període de sol·licitud tancat

Títol:

Megapedres! Qui va construir aquest dolmen?


Descripció breu:

Al bell mig de les Gavarres hi trobem l'impressionant dolmen de la Cova d'en Daina. Amb aquesta activitat descobrirem quina funció tenia, com el van construir i quines societats van aixecar aquests monuments megalítics. Per fer-ho, recrearem la funció d'aquests espais i ens aproparem als humans que el van construir a través dels seus materials, objectes i tasques del dia a dia.


Lloc o equipament:

Dolmen de la Cova d'en Daina, a Romanyà de la Selva (Santa Cristina d'Aro).


Nivell educatiu:

Educació infantil: No

Educació primària:

Educació secundària:

Cicles formatius: No

Cicle inicial: Si

Cicle mitja: Si

Cicle superior: Si

Primer cicle ESO: No

Segon cicle ESO: No

Batxillerat: No

Durada:

Mitja jornada.


Preu/alumne original:

6 €

Preu/alumne amb subvenció aplicada

3.5 €

* La subvenció de la Diputació de Girona és del 70 % del cost de l'activitat, amb un màxim de 2,50 euros/alumne per a activitats de mitja jornada i de 4 euros/alumne per a activitats d'una jornada.


Objectius:

1. Conèixer altres gèneres de vida prenent com a referència el passat i establint vincles amb el present. 2. Descobrir la prehistòria interactuant amb el patrimoni i amb materials i activitats coherents. 3. Situar la cultura megalítica a l'eix cronològic. 4. Posar en valor el patrimoni arqueològic des d'un punt de vista socal, cultural i com a font de coneixement. 5. Establir vincles entre l'entorn natural i les societats humanes al llarg del temps.


Descripció de l'activitat:

L'activitat comença a partir de l'observació i l'explicació del dolmen, amb les quals anirem descobrint com es va construir, amb quin material, de quines parts es compon... Mitjançant la recreació d'un enterrament a la cambra funerària, explicarem la funció d'aquests elements megalítics i les diferències tipològiques. Tot seguit ens centrarem en les societats que van aixecar aquesta primera arquitectura funerària: quines societats són?, on vivien?, com vivien? Interactuant amb diversos materials i reproduccions, respondrem aquestes preguntes i ens posarem en la pell d'aquests humans mitjançant algunes de les seves tasques del dia a dia. El centre educatiu, depenent del cicle, haurà d'escollir dues de les quatre tasques/taller que proposem: món simbòlic (art i ornamentació), ceràmica, teixit o tecnologia.


Materials utilitzats:

Dossier per als alumnes amb informació per al docent, eix cronològic, recreació d'un enterrament (esquelet humà i aixovar), tauletes per visualitzar imatges, reproduccions d'objectes, eines i estris de la prehistòria, materials i recursos naturals (banyes, minerals, sílex, fibres vegetals, pells...), argila, curculles, punxons d'os, telers, cordills vegetals i teixits.


Mecanismes d'avaluació:

La darrera part de l'activitat es dedicarà a les conclusions per consolidar els aprenentatges realitzats pels alumnes. Amb el dossier didàctic enviat al centre es podran avaluar els aprenentatges dels alumnes. El funcionament de l'activitat s'avaluarà amb les enquestes del programa «Indika».


Observacions:

El dolmen de la Cova d'en Daina és un Bé Cultural d'Interès Nacional i està situat en un paratge natural.